Suđenje Ramizu Džaferoviću odgođeno za 9. decembar

Vijesti 26. nov 201414:15 > 14:25
N1

U kantonalnom sudu u Sarajevu za danas je bio zakazan nastavak suđenja Ramizu Džaferoviću. Ispred suda je izvještavala reporterka N1 televizije Milica Vučetić o ovom slučaju.

Obnovljeno suđenje, odnosno glavni pretres Ramizu Džaferoviću dok je bio direktor Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine iz 1997. do 1999. za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, odgođeno je za 9. decembar, jer tužilaštvo nije imalo precizirani dio optužnice kao ni spremne završne riječi, a samim tim ni odbrana.

Inače, novo suđenje Ramizu Džaferoviću u ovom slučaju obnovljeno je 6.  oktobra nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH naložio ukidanje oslobađajuće presude Vijeća kantonalnog suda iz 2011. godine u ovom slučaju.

Džaferović je bio optužen da je oštetio budžete više kantona za oko tri miliona konvertibilnih maraka i to tako što je navodno omogućio zavodu za platni promet sticanje nezakonite koristi. On je tada bio oslobođen i optužbi da je rješenjem 1999. godine naložio Energopetrolu da na račun Bosansko-podrinjskog kantona uplati 800.000 eura.

Tadašnji visoki predstavnik BiH Wolfgang Petrich 2000. godine ga je smijenio sa funkcije direktora Poreske uprave Federacije.