Ćerimagić: Bitno je da EU pošalje upitnik BiH

Vijesti 18. jul 201609:44 > 09:44
N1

U petak je usvojen adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čime je BiH obezbijeđena rasprava na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu, koja je zakazana za danas.

O putu BiH ka EU u Novom danu govorio je Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

Ćerimagić je rekao da bi BiH išlo u prilog kada bi se donijela odluka da se proslijedi aplikacija i da BiH dobije upitnik jer u BiH postoji određeni broj ljudi koji su zainteresovani za pokretanje tog procesa. “Ako dobijemo upitnik, to će biti poruka prema ljudima u administarciji koji su zainteresovani za upitnik i to je podrška njima. 2006. smo u odnosu na Crnu Goru bili u zaostajanju dvije sedmice, danas bi to bilo 87 mjeseci iza Crne Gore, što iznosi sedam godina. Oni koji govore da je rano za upitnik nije tačno jer je BiH bila davno za tu odluku. To nije nagrada za političare BiH. Ako argumentacija bude na Vijeću za vanjske poslove, mislim da možemo očekivati i realan rezultat“, komentarisao je Ćerimagić.

Dodao je i da male stvari odlučuju o toj odluci. “Ono što bi bilo dobro je da su svi danas u Briselu kako bi se vidjelo da smo zainteresovani“, rekao je.

“Moramo razumjeti da je ono što je važno jeste da smo prisutni u Briselu i da zagovaramo naš put, a bitno je i da se odluka o dobijanju upitnika ne prolongira za septembar ili decembar”, dodao je.

Naveo je i da ako bi došlo do tog scenarija, morali bismo proći kroz čitavu proceduru objašnjavanja.

“Ako svi ne rade sa istim ciljem, neće biti dogovora. Ono što ja mislim jeste da EU treba da pošalje upitnik na čemu će svi konkretno moći raditi zajedno“, istakao je.

O tome da li se “kupuju” poeni je rekao: “U isto vrijeme bih bio i kritičan i oprezan zato što je BiH sa svojom strukturom prošla kroz period pauze od 10 godina tako da se u ovom trenutku trebamo boriti za kandidatski status i ne trebamo gledati na Crnu Goru koja je ispred nas u samom procesu. Danas BiH ne izgleda puno lošije nego Hrvatska i Crna Gora u to vrijeme kada su bili na našem mjestu. Potrebno nam je da BiH bude dio procesa i da ne čekamo”.

Govorio je i o tome šta bi se dešavalo dalje ukoliko bi BiH dobila pozitivan odgovor danas.

Krenulo bi se sa pripremom upitnika za BiH koji bi trajao od mjesec do dva koji bi se nakon toga preveo na bosanski jezik. Šest mjeseci bi najvjerovatnije bio rok da odgovorimo. Radujem se svim odgovorima jer ćemo tada vidjeti sve prednosti i mane današnje BiH. Kad se taj proces završi, onda počinje drugi period zagovaranja odnosno zagovaranja za kanidatski status“, rekao je Ćerimagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.