U novom štrajku zdravstvenih radnika žrtve ponovo pacijenti

Vijesti 18. jul 201617:53 > 18:11
N1

Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu već dva mjeseca je bez direktora, a od danas odlukom o štrajku, nema ni radnika. Ostali su pred vratima, baš kao i brojni pacijenti.

Odluka o štrajku ne podrazumijeva totalnu obustavu rada Doma zdravlja, već, kako su rekli, zadovoljenje hitnih usluga i kapaciteta.

Ključni razlog za štrajk su neisplaćene majske plate. Radnici ove zdravstvene ustanove kažu da su taoci političkih prepucavanja. Najviše ispaštaju pacijenti.

“Primaju se samo hitni slučajevi, hitne terapije koje se moraju prepisati, a ostalo je sve na čekanju”, kaže Milan Rakita, predsjednik štrajkačkog odbora Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

Borka Šućur, predsjednica Sindikalne organizacije Doma zdravlja Istočno Sarajevo kaže: “Mi smo rekli da nećemo odustati od ovoga dok se ne riješe problemi, jer naša sredstva leže na banci ali nema ko da potpiše jer nisu deponovani potpisi. To je prebacivanje iz jedne opštine u drugu”.

Ipak, opštine su našle kompromis. Doći će i do izmjene Statuta Doma zdravlja, koji će, kažu načelnici, konačno i trajno riješiti pitanje upravljanja Domom zdravlja Istočno Sarajevo.

“Obje opštine su kao osnivači zaštićene ovim izmjenama i dopunama Statuta, regulisan je način izbora i direktora i upravnog odbora, i nema tu više mjesta ni politici, ni bilo čemu drugome”, tvrdi Miljan Damjanović, načelnik Opštine Istočna Ilidža

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo dodaje: “Nadam se da će već sutra biti izvršen upis v.d. direktora i prokuriste, čime će biti omogućemo da sredstva sa računa budu uplaćena na račun dobavljača prema kojima imaju obaveze za materijalne troškove i na račun za njihove plate”.

Statutom su otklonjene mogućnosti bilo kakve manipulacije, a sudskom ovjerom i plate bi uskoro mogle biti na računima radnika.
Poznato je ko će sjesti na čelo ove ustanove.

“Nismo dobili dvije plate, ali naš je posao da pomažemo ljudima”.

Ako se vodi da je ovo kandidat Opštine Istočna Ilidža, Statutom je predviđena rotacija, te da će za četiri godine direktora birati druga istočnosarajevska opština.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.