Tinjak: SSP primjer da je neka zemlja zrela za put ka EU

Vijesti 19. jul 201610:10 > 10:11
N1

Nakon političkih uslovljavanja, jučer je u Sarajevu parafiran prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je parafiran između Evropskih zajednica i njenih država članica s jedne i BiH s druge strane.

Gost Novog dana bio je šef delegacije BiH na pregovorima između BiH i EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hamdo Tinjak.

Tinjak je rekao da svaka zemlja mora pokazati praktičnim primjerima da je zrela za taj proces ka Evorpskoj uniji i da je parafiranje SSP-a jedan od najvažnijih koraka na tom putu.

“Mi smo imali 22 pitanja sa 27 zemalja, od kojih je Hrvatska u posljednje vrijeme ušla u EU i mi smo ga morali parafirati. Razlozi zašto se parafiranje nije desilo ranije je jer je naš Sporazum specifičan i jer smo dobar dio roba izuzeli. Kada je to pitanje postalo preduslov za priznavanje naše aplikacije, onda smo mi donijeli odluku da idemo u taj proces”, rekao je Tinjak.

Kriza u vezi SSP-a trajala je nekoliko sedmica o čemu je Tinjak kazao: “Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da mora biti fazna i mi smo unutar tima dogovorili da tražimo faznu prilagodbu od tri godine i to što se tiče mjera je specifično jer su svi tražili mjere, a ispostavilo se da je to ono što država daje. Što se tiče fazne prilagodbe, dobili smo je za mlijeko i mliječne proizvode i meso i smatramo da smo na taj način ispunili ono što je Predsjedništvo tražilo od nas“.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je rekao juče prilikom parafiranja SSP-a da nikad nije vidio toliko drame u vezi potpisivanja, a Tinjak je tu izjavu prokomentarisao: “Mi smo i u pregovaračkom timu zadržali mišljenje da ne treba pregovarati u vezi robe što je suprotno odluci Predsjedništva BiH i zbog svega toga je dovelo do te drame i mislim da nije bilo potrebe za tim, pogotovo zbog tih 12 posto mlijeka koje ne može ugroziti našu proizvodnju“.

Nadovezao se i na to koliko je važna pomoć Njemačke BiH.

Treba nam pomoć u smislu uspostave jednog sistema koji će našu privredu dići jer se sve ovo svodi na subvencije. To treba da budu mjere gdje možemo biti konkuretni i u tom dijelu treba da se skoncentrišemo. Naši poljoprivrednici treba da budu za to da idemo u EU“, istakao je.

Govorio je i o mehanizmu koordinacije. “Svakom nivou vlasti se daju kompetencije i pravo da odlučuju na koji način će ispunjavati uslove. Sadašnji mehanizam koordinacije je toliko komplikovan i daje mogućnosti blokada, ali i takav ne odgovara Vladi RS. Po meni ne postoji nijedan uslov da se usporava već usvojeni mehanizam koordinacije“, rekao je.

Naveo je i da nakon parafiranja SSP-a dalje ide proces koji vodi do potpisivanja Sporazuma, nakon čega će stupiti na privremenu primjenu do ratifikacije. Rekao je i da što se tiče Evropske komisije, oni vode svoj postupak koji neće biti riješen prije narednih šest mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.