Kakva iskustva turisti nose iz Sarajeva?

Vijesti 21. jul 201617:53 > 18:51
N1

Turistički djelatnici u Sarajevu posljednjih dana zadovoljno trljaju ruke. Iz mjeseca u mjesec raste broj turista, samim tim i broj noćenja, ugostiteljski objekti dobro posluju, ali i sarajevski taksisti.

Kažu posla ima, a mi smo danas provjerili kako izgleda jedan njihov radni dan. Uz to, pitali smo i turiste jesu li zadovoljni taksi uslugama u glavnom bh. gradu.

Ljeto u punom jeku, broj turista u glavnom gradu u porastu. Za mnoge prvi susret sa prijestolnicom BiH je preko taksista. Osim što će vas odvesti do željene destinacije, za vas mogu biti i turistički vodiči, a za grad odlični promotori.

Amir Mulalić preko 20 godina je i taksista i vodič i osoba koja ruši sve predrasude o Sarajevu i BiH. Obilazak Sarajeva većinom kreće iz ratnog tunela.

“Kad završe s razgledanjem tunela, jer to traje pola sata otprilike, ako uhvatim tu vožnju, onda ih provedem kroz RS, ili ovuda, zavisi ono bi da vide šta je to RS, kako to izgleda, onda im pokažem lijeva strana je FBiH, desna strana ulice RS, nema carinika, nema granice, nema ništa…”kaže taksista Amir Mulalić.

Kako oni to komentiraju?

“Pa što se tiče te linije razgraničenja, nasmiju se, jer nije vidljiva”, dodaje on.

No, kako stara poslovica kaže – sto ljudi, sto ćudi. Priznaje i sam da se klijenti često žale, da taksisti za strance imaju druge, skuplje tarife, naročito za vožnje koje kreću sa aerodroma i autobuske stanice.

“Jesam, čuo da je naplatio više nego što treba. Stranci ne znaju da je ovo u KM cijena, možda misle da je to u eurima, a taksista prešuti. Kao u trgovini kad te neljubazno usluži, i meni pokvari imidž grada, pokvari mi imidž tog kvarta u gradu”, dodaje naš sagovornik.

A jedan od najposjećenijih svakako je Baščaršija.

“Svakodnevno u Sarajevo iz različitih zemlja pristižu turisti. Većina njih sa kojima smo razgovarali ovdje na Baščaršiji iz glavnog bh. grada nose pozitivna iskustva. Tek su rijetki oni koji odu nezadovoljni”, kaže turistički vodič.

A kakva su iskustva turista?

“Pozitivni, prijateljski nastrojeni ljudi… Nisam imao bilo kakvih negativnih iskustava”, kaže Andy, turista iz Njemačke.

“Iako je na svakom koraku vidljiv poneki ožiljak rata, svojim gostoprimstvom ljudi otjeraju svaki strah ukoliko ga imate”, poručuje Romi iz Holandije.

“Atmosfera je predivna, bilo koga da pitate za upute, prodavce, taksiste, prolaznike, svi su vrlo ljubazni”, dodaje
Caroline iz Austrije.

Upravo ljubaznost, gostoprimstvo i pozitivna atmofera u glavnom bh. gradu i u prethodnim je mjesecima privlačila turiste. U maju ih je bilo 42 posto više nego u aprilu, a polovinom augusta, za vrijeme Sarajevo Film Festivala očekuje ih se mnogo više.

Velika je vjerovatnoća da će neki od njih sjesti u automobill taksiste Amira Mulalića sa početka naše priče i doživjeti neku drugu dimenziju Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.