Boračko jezero: Pored ovakve ljepote, more nam nije potrebno

Vijesti 24. jul 201619:16 > 19:20
N1

A oni koji što zbog posla, što zbog financijskih prilika nisu mogli ovoga vikenda otići na more, spas su potražili na mnogobrojnim prirodnim izletištima u BiH. Jedno od njih - Boračko jezero danas je obišla i naša ekipa. One koje smo zatekli poručuju - pored ovake ljepote, more nam nije ni potrebno.

Biser prirode – Boračko jezero, tek posljednjih godina doživljava turističku ekspanziju. Pored plaža, posjetitelji i turisti ovih dana okupiraju pansione, apartmane, bungalove, ali i kamp naselja. Sadržaji – kupanje u netaknutoj prirodi, odmor, sport, rekreacija, gastronomija.

Plaže su već u ranim jutarnjim satima već pune. Mladi kažu, ugođaj je kompletan – more im nije ni potrebno. Šetajući plažom nailazimo na kampere kojima je boravak na Boračkom dugogodišnja tradicija.

“Svima vidim da odgovara, da može skuhati lijepo, da moze ispeći pile. Znaš kako je, danas je stanje da na more ne možeš ni pomisliti”, kaže Mirsad Mujezinović, jedan od kampera.

Interetnički kamp izviđaca na ovom mjestu godinama okuplja uglavnom mlade skaute iz brojnih gradova BiH, ali i regiona.

“Kako bismo uvezali mlade ljude prije svega, djecu i nove generacije, na nekoj mirovnoj osnovi”, kaže Lejla Mehica, iz Saveza izviđača Zenica.

Prirodne ljepote u kojima vam danima ne moze biti dosadno – privlače turiste iz zemalja regiona i svijeta.

Raznovrsna ponuda, različiti smještajni kapaciteti, dovoljni da privuku kupače i turiste. Tu je i Elina iz Holandije. Prvi put na Boračkom jezeru, ali ne i u BiH. Priroda ove zemlje, kaže, na prvi pogled, fascinira.

“Ovo je nesvakidašnja ljepota, mjesto je mirno, voda je tako bistra, a ljudi vode računa o okolisu, to je prelijepa stvar”, kazala nam je.

Ipak, da bi se ova destinacija nasla na svjetkoj listi – hitno se mora uraditi na putnoj infrastrukturi, te boljoj sigurnosti kupača na plazama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.