Gojković: Srbiji je BiH izuzetno značajna država

Vijesti 25. jul 201610:35 > 10:43
N1

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković boravi danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon posjete Parlamentarnoj skupštini BiH održana je i konferencija za medije.

“Ovo je prva bilateralna posjeta ispred Parlamenta Srbije u novom sazivu, a to je bila naša velika želja da iskažemo da je Srbiji Bosna i Hercegovina izuzetno značajna država”, kazala je Gojković.

Dodala je da su u prvom planu saradnje na političkom ali i ekonomskom planu.

Želimo saradnju i na političkom i ekonomskom planu. Smatramo da je BiH jedan od ključnih partnera za Srbiju. Naši razgovori su bili izuzetno dobri i sadržajni. Obostrana želja je da se ubrza dinamika susreta na najvišem nivou i da ne dozvolimo da kao prvi susjedi ne razgovaramo po deset godina o oblicima saradnje naše dvije države“, istakla je.

Gojković je kazala da Parlamenti kao državne institucije mogu dosta da doprinesu odnosima dvije države.

Parlamenti mogu mnogo da unaprijede odnose dvije države, nama to polazi za rukom više nego drugim oblicima vlasti. Ne postoje u 21. vijeku države koje nemaju neka otvorena pitanja. Mi smo danas iskazali želju da ih radi obostranih interesa rješavamo“.

“Moj prijedlog je bio da parlamenti potpišu saradnju u oblasti Eurointegracija. Očekujemo da nam kolege iz Parlamenta BiH predlože tekst sporazuma koje bi potpisali u prvoj narednoj posjeti Beogradu. Razgovarali smo u okviru saradnje odbora koje imamo pri raznim parlamentarnim skupštinama”, istakla je Gojković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.