Susret nakon 10 godina: Predsjednica Skupštine Srbije u BiH

Vijesti 25. jul 201617:22 > 19:16
N1

U službenom posjetu Bosni i Hercegovini boravila je predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja se sastala sa dužnosnicma naše zemlje. Tom prilikom konstatirano je da su odnosi Srbije i BiH dobri , ali da ih treba unaprijediti kako na političkom tako i na ekonomskom planu. Posjetu je pratio Zvonko Komšić.

Prije točno deset godina je posljednji put predsjednik Skupštine Srbije bio u posjetu Sarajevu. Danas je tu pauzu prekinula Maja Gojković. U glavni grad BiH stigla je s jasnom porukom:  “Želimo da iskažemo i da naglasimo da je Srbiji Bosna i Hercegovina izuzetno značajna država“.

A odnose dvije zemlje treba unaprijediti kako na političkom tako i na ekonomskom planu. Upravo je o tome prva žena Skupštine Srbije razgovarala sa članovima Kolegija oba doma parlamenta Bosne i Hercegovine.
Za njih je imala konkretan prijedlog.

“Moj prijedlog je danas bio, koji je prihvaćen od mojih sagovornika da parlamenti BiH i Republike Srbije potpišemo sporazum u oblasti eurointegracija. Očekujemo da nam kolege iz Parlamenta BiH predlože tekst sporazuma koji bismo potpisali u prvoj narednoj posjeti predstavnika Parlamenta BiH Beogradu”, kazala je Gojković.

A osim o suradnji u oblasti eurointegracija, rukovodstva parlamenta dvije države najavljuju suradnju i u oblasti borbe protiv teororizma. No, na tome se neće stati.

Vjerujemo da će se međusobni odnosi dva parlamenta održavati od sada u jednom kontinuitetu koji će odražavati bolje odnose, otopljavanje generalno klime; izlazak iz jednog začaranog kruga prošlosti koji na ovim prostorima diktira odnose i koji vraća čitavu političku situaciju, korak dva ili tri unazad“, kazao je Mladen Bosić.

Da odnosi krenu naprijed, moraju, mogu i trebaju doprinijeti institucije dvije zemlje.

“Na način da ovu međuparlamentarnu suradnju intenziviramo i da na neki način parlamenti budu mjesto koji će biti generator nekih novih odnosa”, istakao je Safet Softić.

Osim sa članovima kolegija oba doma državnog parlamenta, predsjednica Skupštine Srbije danas je razgovarala i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem te sa Predsjedništvom BiH. Točnije sa Bakirom Izetbegovićem, dok su druga dva člana poslala svoje savjetnike. Nakon susreta priopćenje u kojem su sugovornici zaključili:

Obje države su opredijeljene za razvijanje politike dobrosusjedstva na načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a otvorena pitanja treba rješavati u konstruktivnom dijalogu pri budućim bilateralnim aktivnostima na političkoj i ekspertnoj razini“.

Gošća iz Srbije pozvala je svoje bh. kolege da uskoro dođu u uzvratni posjet Beogradu. Za nadati se da na taj posjet nećemo čekati deset godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.