Uhapšen saučesnik Veselina Vlahovića Batka

Vijesti 27. nov 201408:52 > 08:56
Tuzilastvobih.gov.ba

Po naredbi tužioca Tužilaštva BiH policijski uposlenici SIPA-e, na području Rogatice, lišili su slobode osumnjičenog G.M. (1966). Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je za ratni zločin počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području sarajevskog naselja Grbavica, koji je počinio kao saučesnik Veselina Valhovića.

Dugom i temeljitom istragom koju je vodio postupajući tužilac i operativnim radom na terenu, Tužilaštvo BiH je došlo do saznanja da je osumnjičeni G.M., koji je nakon rata boravio na području općine Rogatica, učestvovao u ratnim zločinima zajedno sa Veselinom Vlahovićem zvanim „Batko“, koji je pravomoćno osuđen na 42 godine zatvora.  

G.M. je osumnjičen da je počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, čime je počinio kazneno djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.  

Osumnjičeni će tokom dana, uz prateće mjere osiguranja, biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne istrage sa ciljem pronalaska, otkrivanja i kaznenog gonjenja počinitelja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.