Izvoznici oružja ne provjeravaju gdje završava njihova roba

N1

Nakon teksta BIRN-a i OCCRP-a u kojem se navodi da postoji sumnja da oružje koje zemlje centralne i istočne Evrope izvoze na Bliski istok, tajnim kanalima završava u Siriji, iz nadležnih ministarstava u BiH nema reakcije.

Istraživači navode da izvoznici oružja i municije ne provjeravaju gdje na kraju završi njihova roba, dok nadležni tvrde da uvijek traže izjavu od državnih organa gdje se isporučuje naoružanje i municija i ko je krajnji korisnik.

Oružje i municija koje se izvoze u zemlje Bliskog Istoka prolaze rigorozne kontrole, bar tako stoji u pravilima izvoza naoružanja i municije iz BiH. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdaje dozvole za izvoz uz prethodnu saglasnost ministarstava odbrane, inostranih poslova, bezbjednosti i Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Autori istraživanja kažu da zemlje koje izvoze oružje i municiju imaju obavezu prema međunarodnom pravu da sprovedu rigorozne provjere gdje će oružje završiti i u čijim rukama i za šta će se koristi.

“Sve zemlje centralne i istočne Evrope imaju dužnost da provjere gdje će završiti oružje koje prodaju. Ako bi provjere radili pravilno, nadali biste se da shvataju da većina oružije neće biti korištena od država koje ih kupuju, nego da će završiti na ratišitima u Siriji, Jemenu ili možda Libiji”, ističe Lorens Marzouk, BIRN.

Međutim, stručnjaci navode da se ovim izvještajem dovodi u pitanje legalan izvoz.

“Diskutabilno je šta su te zemlje koje su uvezle oružje radile sa tim oružjem, ali to nije rezultat sporazuma između dvije zemlje, nego je na međunarodnim organima koje trebaju to pitanje da postave”, smatra Berko Zečević, vojni analitičar.

Zečević kaže da su ista pravila i sa izvozom starog oružja i municije. Predsjedništvo BiH je 2011. donijelo odluku o obustavi izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, ali je ubrzo ta odluka ukinuta. No ipak, postoji strožije kontrole na viškove naoružanja kada je riječ o njegovoj prodaji, donaciji ili uništavanju, naročito nakon afere iz 2010. kada je nekoliko osoba našoj zemlji spominjano kao mogući trgovci oružjem iz BiH. Među njima spominjalo se i ime bivšeg ministra odbrane Selme Cikotića, koji danas kaže da se radilo o špekulacijama.

“Mislim da Predsjedništvo BiH treba istrajati u svojoj odluci i svojoj politici u rješavanju viškova naoružanja i vojne opreme kojom rečeno da će se dio donirati, dio prodati, dio uništiti. Mislim da to kao principijelni stav treba biti politika Predsjedništva BiH”, mišljenja je Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH.

No stručnjaci navode da bi BiH radije prodavala sve viškove naoružanja i municije, ali da to nije moguće, ne zbog toga što se nadležne institucije u BiH pitaju gdje bi završilo to oružje, već zbog neslaganja kako bi entiteti rasporediti zarađeni novac od prodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.