Feroelektro: Šta se nalazi u crnim vrećama?

Vijesti 29. jul 201617:57 > 19:24
N1

Radnici Feroelektra pozvali su policiju i tako stopirali iznošenje dokumentacije firme BFS iz zgrade njihove poslovnice u Sarajevu.

Podsjetimo, ova firma zadnja je koja je trebala iseliti iz zgrade nakon što je preduzeće vraćeno u većinsko vlasništvo Federacije BiH i odluke Vrhovnog suda Federacije koji je potvrdio ranije sudske presude o raskidu kupoprodajnog ugovora izemđu Stanić Investa i Feroelektra.

BFS zadnja je firma koja je najavila selidbu iz prostorija Feroelektra u centru Sarajeva. Posebno nakon vraćanja prostorija u posjed Federacije BiH. No, selidba stvari je zaustavljena. Među njima su se nalazile i vreće sa imenom bivšeg izvršnog direktora Feroelektra. Vreće sa natpisom – Đoko Okuka – do dolaska tužioca na hodniku su čuvale radnice.

I odjednom ugledamo tu dokumentaciju i postane nam sumnjivo. Naravno, sumnjamo da je to jako važna dokumentacija za Feroelektro u kojoj se čak može kriti i kriminal koji je rađen jer je i dokazano na kraju gubitkom silnim u Feroelektru šta se dešavalo dok radnici nemaju skoro 50 mjeseci plate, topli, karte“, Ediba Hamamdžić, članica Nadzornog odbora Feroelektra.

“A kako komentarišete otkud u BFS firmi vreće sa Vašim imenom? Ne mogu ni komentarisati niti taj dio ja mogu znati otkud u BFS-u vreće. Neko je mogao staviti, mogli ste vi ili bilo ko. Da li je to nešto što ste vi posjedovali? Pazite, što se tiče dokumentacije moje lične ona je u kancelariji“, kazao je Đoko Okuka, bivši izvršni direktora Feroelektra.

Dežurni tužilac kantonalnog sarajevskog tužilaštva donio je naredbu o izuzimanju i pohranjivanju dokumentacije u posebnu prostoriju. Nakon što bude izvršena analiza dokumenata odlučiće se o daljim mjerama, kazali su u ovoj instituciji.

Ostatak dokumenata iz kamiona je vraćen u zgradu. Sadašnji direktor kaže da radnici 12 godina pokušavaju dokazati sumnjive radnje ljudi i firmi povezanih sa Stanićima koji su svojevremeno privatizovali Feroelektro.

Nije izvršena kopletna primopredaja u smislu da raniji izvršni direktor Ferolektra Đoko Okuka koji je ujedno i direktor Stanić Invest firme koja je kupila Feroelektro nije izvršio primopredaju dokumentacije ni pečata, a ni kancelarije koju je koristio“, izjavio je Senad Smajić, v.d. direktora Feroelektra.

Iz ove firme nisu bili raspoloženi za komunikaciju sa N1. Kazali su da im je direktorica van zemlje – na odmoru. S druge strane, Okuka negira povezanost sa BFS-om. Dodaje da mu je Smajić zabranio ulazak u prostorije Feroelektra, te da očekuje pismeni poziv radi predaje dokumenata.

Kako bi smanjio tenzije koje su već prisutne i kako ne bi napravili ekscese, a znamo šta znači ta rečnica nisam ni pristupio više Feroelektru jer kad sam razriješen nemam više šta ni raditi. Meni nikad nije niko ni zatražio pogotovo u pisanoj formi što se tiče pečata niti sam ja njekoga od njih zaduživao. Ja sam to u komunikaciji sa direktorom društva riješio i pečat koji sam zadužio sam vratio direktoru društva Balti Amelu“, rekao je Đoko Okuka, bivši izvršni direktor Feroelektra.

Sporni dokumenti iz vreće uskoro idu na analizu. Nakon toga uslijediće reakcija tužilaštva. Ili neće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.