Kubanske vakcine za liječenje raka pluća i prostate u BiH

Vijesti 29. jul 201619:03 > 19:26
N1

Kubanska vakcina Cimavaks koja se koristi za liječenje raka pluća i prostate uvezena je u BiH. U toku je provođenje kontrole kvaliteta prve serije u kontrolnoj laobratoriji Agencije za lijekove.

Iako Komisija za lijekove nije dala zeleno svijetlo za uvoz Cimavaksa, Agencija za lijekove BiH odobrila je uvoz višegradskom Immuno pharmu.

8.940 kilometara vazdušnom linijom od Banjaluke do Havane nisu bili prepreka Antoniju Popoviću da donese lijek bolesnom ocu.

Cimavaks EGF činio se u tom trenutku kao jedini spas u borbi protiv karcinoma pluća. Koštao je 3.400 dolara. Odlazak u Havanu, koji je moguć jedino kroz turističke angažmane, 3.000 KM i minimum 14 dana.

Oni su na uzorku od 10.000 oboljelih imali uspješnih liječenja 68% i to od tih 68% jedan veliki postotak je bio ljudi koji su se izlejčili pred kolaps“, rekao je Antonio Popović.

Antonijev otac nije imao tu sreću. Smatra da su vakcine stigle prekasno i da se sudbina njegovog oca ne ponovi drugim građanima BiH smatra apsolutno podržava uvoz Cimavaksa.

Dozvolu za to dobila je Immuno pharm iz Višegrada.

Lijek je uvezen i u toku je provođenje kontrole kvaliteta prve serije u kontrolnoj laobratoriji Agencije za lijekove. Nakon svih analiza biće dostupan pacijentima, najvjerovatnije za dva mjeseca.

Neće ga biti u apotekama, već isključivo u medicinskim centrima. Iz Immuno pharma kažu da su u toku pregovori sa kliničkim centrima širom BiH, iako govore da je komisija savjetodavno tijelo i da njihovo mišljenje nije obavezujuće.

U konkretnom slučaju vezanom za Cimavaks komisija nije uopšte raspravljala iz dva razloga. Prvi je što vakcina nije registrovana u Evropi a drugi, sami su rekli da nisu kompetentni d aprocjenjuju dokumentaciju Cimavaksa“, kazao je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.

Izdavanjem navedene dozvole stečeni su uslovi da se lijek nađe u uputrebi. Dostupnost lijeka i neophodnost njegovog uvođenja u terpaiju zavisiće od mišljenja ljekara.

Iz Immuno pharma navode da je prvi kontigent lijekova, namjenjen za 20 pacijenta, po tri puta nižoj cijeni od predviđene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.