Emir Balić: Sjećam se prvog skoka, Neretva je bila ista…

Vijesti 31. jul 201610:02 > 10:05
N1

Mostar će u i ovog jula biti najveći turistički centar u BiH. Jubilarni, 450. tradicionalni skokovi sa Starog mosta održat će se danas... Budući da je rijeka veoma hladna, za skokove će se odvažiti samo najhrabriji.

O ovoj manifestaciji i njenom značaju, u Novom danu pričao je Emir Balić, rekorder i legenda, simbol Mostara i znamenita mostarska lasta.

 ”Računa se da su skokovi počeli kad je napravljen Stari most. O tome je pisao i Evlija Čelebija koji je bilježio da – momci s mosta lete kao ptice. Skokovi su postali tako popularni u svijetu da ćemo mi najvjerovatnije ući i u nematerijalnu svjetsku baštinu UNESCO-a”, kazao je Balić gostujući na N1.

Prisjetio se, potom, prvog skoka – momenta koji je obilježio cijeli život, odredio ga i usmjerio…

”Sjećam se prvog skoka- tada nije bilo centrala, Neretva je bila ista kao i danas. Prvi skok je bio na noge, a onda mi je jedan trener rekao da probam s lastom. I tako, 13 puta sam osvojio prvo mjesto i nikad nisam učestvovao, a da nisam osvojio medalju. Skakao sam 50 godina, i za turiste, i za reklame, za razne listove”, dodao je on uz poruku skakačima koji će danas nastaviti višestoljetnu mostarsku tradiciju:

”Skakači moraju biti oprezni”, rekao je on uz naglasak na hladnu vodu Neretve koja, često, umije iznenaditi skakače.

Takmičenje počinje u 16.30 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.