SZBiH: Dogovor iz kafane na štetu BiH

Vijesti 01. aug 201611:30 > 11:40
Anadolija

Nakon jučerašnjeg susreta Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu, reakcije pristižu i danas, a posljednja je stigla iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

U saopćenju se navodi da se ”praksa političkih dogovora od kojih zavisi sudbina Bosne i Hercegovine nastavlja odvijati na krajnje neodgovoran način i na neodgovarajućim mjestima, u kafanskom ambijentu, pokazuje i posljednji susret Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika”.

 ”Taj susret rezultirao je, na žalost, daljim razvlaščenjem Države BiH i njenih ukupnih kapaciteta kroz takozvani, famozni mehanizam koordinacije. To je bio poraz Države Bosne i Hercegovine pred bahatim razgrađivačem i otvorenim neprijateljem Države BiH Miloradom Dodikom. Stranka za BiH osuđuje rezultat ovog „dogovora“, ali i sam način dogovaranja. Stranka za BiH traži da se sve odluke koje su posljedične po državu i sve Bosance i Hercegovce donose u institucijama BiH, a ne na neprimjerenim i krajnije neozbiljnim mjestima”, piše u saopćenju.

”Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da država Bosna i Hercegovina ima kapaciteta da implementira mehanizme koordinacije bez uključivanja entiteta, a pogotovo kantona”, navodi se.

Predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik postigli su, podsjećamo, dogovor u vezi kreditnog aranžmana s MMF-om, kao i mehanizma koordinacije.

Domaćin sastanka bio je šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, a prisustvovali su mu i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.