Nepoznat rok za izručenje Nikole Ćeranića iz Brazila

Vijesti 02. aug 201615:31 > 15:35
INTERPOL

Još nije poznato koliko će trajati postupak izručenja Nikole Ćeranića, koji je u Brazilu uhapšen po Interpolovoj međunarodnoj potjernici zbog sumnje da je počinio zločine nad civilima u Trebinju.

Ćeranić je uhapšen 30. jula u gradu Indaiatuba kod Sao Paula, kako je saopćilo brazilsko tužilaštvo, zbog ubistva počinjenog 1992. godine.

Prema navodima Ministarstva pravde BiH, međunarodna potjernica je raspisana po naredbi Okružnog suda u Trebinju od decembra 2014. godine zbog ”ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”.

“Molba ministra pravde Bosne i Hercegovine za izručenje Nikole Ćeranića upućena je pravosudnim organima Federativne Republike Brazil diplomatskim putem 17. februara ove godine. Nije moguće predvidjeti koliko će u Brazilu trajati ekstradicioni postupak u vezi s potraživanom osobom”, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Trenutno je pred Okružnim sudom u Trebinju postupak protiv Jugoslava Tabakovića, nekadašnjeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), koji je optužen da je, zajedno s Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem, 26. jula 1992. godine na području Trebinja lišio života civila bošnjačke nacionalnosti.

Suđenje Tabakoviću počet će 23. augusta, javlja BIRN – Justice Report.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.