Sarajevo, grad na vodi – bez vode

Vijesti 02. aug 201619:14 > 19:31
Pixabay.com

Građani Sarajeva godinama ispaštaju zbog katastrofalne vodovodne mreže. Nestašice vode osjete se ljeti, zimi, i danju, i noću.

Apsurd je u tome što Sarajevo leži na vodi, ali i na lošim i dotrajalim cijevima. Iz preduzeća Vodovod i kanalizacije kažu, ne znaju imaju li dnevno više kvarova, ili žalbi građana.

Vjeruju da će rekonstrukcija ključne vodovodne mreže u centru i starom dijelu grada uveliko doprinijeti poboljšanju vodosnabdijevanja.

Povremene redukcije vode i konstantne gužve na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u gradu su, kažu, mizerne u odnosu na problem dotrajale vodovodne mreže sa kojom se građani Sarajeva već decenijama suočavaju.

Rekonstrukcijom mreže stare više od 50 godina u dužini od dva kilometra planiraju se spriječiti redukcije vode koja je ovdje najizraženija. Prva faza je počela, a završetak kompletnog projekta planiran je za 90 dana.

Kenan Đipa, izvršni direktor u KJKP Vodovod i kanalizacije nam je kazao: “U toj zoni zaista imamo velike gubitke, nadamo se da ćemo prema nekim mjerenjima dosta vode sanirati, te da će se isticanja i fizička curenja da će se kroz rekonstrukciju ovog poteza sanirati”.

Zlatno doba vodovodne mreže bilo je oko Olimpijade, priča nam bivši gradonačelnik Sarajeva. Mreža je pratila pozitivan trend i nakon rata ali je brzo zapostavljena i od tada povremeno krpljena. Pozdravlja ideju rekonstrukcije, ali smatra da i ona sporo ide.

Tarik Kupusović, bivši gradonačelnik Sarajeva: “To je problem, jer to stvarno sporo ide. Počelo je u ovim projektnim zadacima, dogovorima, memorandumima o razumijevanju, ali u praksi, ne vidi se da se išta uradilo”.

Građani su, kažu, već navikli na redukcije. Neki nemaju problema sa nestašicama.

– Ne, zaista nismo do sada imali problem, do sada je sve redovno.
– Redukcije su neopravdane kao priče da su pokle cijevi, da gube vodu u instalacijama. Moje mišljenje je da je problem sa ovim tajkunima koji pune bazene privatne.

Turisti u šoku.

Alice, turistkinja iz Francuske: “Kada sam došla u Sarajevo nisam znala za nestašice vode između ponoći i pet sati ujutro. Tako sam iznenađena. Nije lako kada se vratiš kući i nemaš vode da se istuširaš i opereš zube prije spavanja”.

Građani Kantona Sarajevo s razlogom negoduju zbog redukcija vode u 21. vijeku – kaže premijer Konaković na svom omiljenom glasilu. Nakon najavljene rekonstrukcije, do kraja godine, kaže, uz kredit EBRD-a ide nastavak većeg dijela mreže, ali i nastavak borbe sa nelegalnim potrošačima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.