Kakva je procedura i koliko je teško usvojiti dijete u BiH?

Vijesti 04. aug 201608:35 > 08:40
N1

"Prepreke za usvajanje djece su brojne, a mi smo imali sreću nakon osam godina da usvojimo dvoje djece. Jako se dugo čeka na potpuno usvojenje djeteta u BiH. Svi roditelji imaju istu priču, a to je da se žale na duge procedure čekanja", rekla je Melisa Zulović čija je priča imala sretan kraj.

Nepoznanica je i koliko tačno porodica u BiH želi usvojiti dijete jer ne postoji jedinstvena baza podataka ni registar potencijalnih usvojitelja ni u jednom entitetu, a činjenica da se potencijalna usvojiteljska porodica može prijaviti u više centara za socijalni rad u BiH dodatno otežava dolazak do brojčanih podataka.

Ono što se zna jeste da se u bh. domove godišnje smjesti oko 1000 djece, međutim, rijetki mališani budu usvojeni. Tek nekoliko njih godišnje.

Svaki socijalni radnik bi kazao da je to veoma ozbiljna procedura i da ne bi tako olako trebali potencijalni usvajatelji da je doživljavaju. Činjenica je da ne postoji jedna baza podataka gdje bi Centri za socijalni rad bili uvezani. Usvajatelji prolaze kroz dugogodišnju agoniju čekanja gdje ih niko ne poziva“, ispričala je Zulović.

Procedura za usvajanje djece počinje u Centru za socijalni rad općine prebivališta.

Tu se zahvaljuju na interesu, zatim se prolazi kroz administrativne procedure i odmah kažu da nema dovoljno djece za potpuno usvajanje djece u našoj zemlji“, rekla je Zulović.

Gošća Novog dana je istakla da dobar dio djece u institucijama nije u dobrom zdravstvenom stanju.

Vrlo rijetko se usvajatelji odlučuju za usvajanje romske djece i djece koja nisu u dobrom zdravstvenom stanju“, mišljenja je Zulović koja je naglasila da je ključni problem da djeca koja ispunjavaju uvjete potpunog usvojenje nastavljaju živjeti u instituciji iz razloga što biološki roditelji nisu se odrekli svog roditeljskog prava.

Roditelji dijete ostavljaju na skrb državi, država nema način da ih prinudi da se odreknu roditeljskog prava i djeca, uprkos svim potpisanim konvencijama, silom prilika ostaju kažnjena od strane države živjeti u institucijama. Žene same ne mogu same usvojiti dijete, već moraju biti u bračnoj zajednici. To je težak put.

Zulović je istakla da svi imaju neke pretenzije i želje, ali kada se upozna dijete odmah se osjeti povezanost.

Mi smo upoznali dvoje djece i tako smo postali roditelji. U centru treba biti dijete, jer se traži dijete za porodicu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.