Spriječena tragedija u Neumu: Par pronađen usred zaljeva

Vijesti 04. aug 201614:43 > 14:47
Večernji list

Osman Hogić (22) i Emina Renkli (20) otišli su na odmor u Neum s Osmanovom majkom Dervom. Nakon što su se smjestili na plažu, mladi par otišao je plivati u more, dok je majka Derva Hogić ostala na plaži.

Kako se nisu vraćali više od dva sata, uspaničena Derva njihov nestanak prijavila je policiji. Ispričala je da je sina i buduću nevjestu posljednji put vidjela kako ulaze u more i da im se gubi svaki trag.

Službenici Jedinice granične policije Neum, u saradnji sa službenicima Policijske stanice Neum, odmah su reagovali na dojavu.

Ante Šutalo, voditelj sektora Granične policije u Neumu, i Marinko Glavinić, također djelatnik Granične policije, koji je kormilario, krenuli su plovilom Granične policije u potragu za Eminom i Osmanom. Nakon kraće potrage pronašli su kupače u vidno iznemoglom stanju na sredini Neumskog zaljeva, piše Večernji list.

“Pronađeni kupači smješteni su na službeno plovilo Granične policije BiH, a potom predani službenicima Policijske stanice Neum, koji su službenike Jedinice Granične policije Neum prethodno obavijestili o nestanku dviju osoba u moru”, navedeno je u službenom saopćenju Granične policije Bosne i Hercegovine.

Na pristaništu brodice čekala ih je majka Derva koja je bila vidno potresena, ali sretna što je sve dobro završilo. Ante Šutalo kaže kako se sve odigralo brzo, te je izbjegnuta tragedija.

“Dvoje kupača koje smo spasili bilo je u životnoj opasnosti jer se nalazilo u sredini Neumskog zaljeva, gdje su ih odnijele morske struje i onemogućavale im plivajući približiti se obali. Struje su ih udaljavale od obale. Uprkos plivanju prema obali, bivali su sve dalje od nje”, kaže Šutalo. Navodi kako je iz razgovora s Eminom i Osmanom, nakon spašavanja, saznao kako su htjeli preplivati zaljev.

Upravo je precjenjivanje vlastitih mogućnosti turista koji dolaze na odmor u Neum razlog većeg broja intervencija djelatnika Granične policije u ljetnom razdoblju.

“Ovo nije jedinstven primjer. Često imamo kupače koji nisu upoznati s morskim strujama te precijene svoje plivačke mogućnosti, zbog čega mi moramo intervenisati”, kaže Šutalo.

Ističe kako je Neumski zaljev specifičan te se kupačima ne preporučuje udaljavanje od obale.

“U Neumu je more mirno, međutim, jako brzo dolazi do promjena. Čim zapuše malo vjetra, stvaraju se valovi i jake morske struje koje mogu biti pogubne za one kupače koji se udalje od obale”, kaže Šutalo, apelujući na sve one koji planiraju ljetovanje na ovoj destinaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.