Posjetili smo sva saobraćajna obećanja proteklih vlada

Vijesti 04. aug 201618:21 > 19:23
N1

Sarajevska zaobilaznica je među popularnijim gradilištima proteklih nekoliko vlada. Davne 2012. SDP-ova je obećala kraj radova do 2014. Možda im je SIPA poreremetila dinamiku gradnje jer je godinu dana nakon, dakle 2013. provjeravala eventualne sumnjive poslove.

Činjenica je da ni nova Vlada nije odoljela obećati završetak zaobilaznice kojoj je osnovni cilj smanjiti gužve u glavnom gradu.

2017. će biti tačno 10 godina otkako je počela izgradnja sarajevske zaobilaznice. I svaka vlada ovo pitanje od tada postavlja kao jedan od prioriteta, pa je tako i Novalić još 2015. kazao kako će staviti tačku na zaobilaznicu, ali slika govori drugačije.

Dalje se ne može, a ne obećava ni činjenica da aktuelna vlada u dvije godine mandata nije izgradila ni kilometar autoputa.

Provjerili smo i druga, novija, gradilišta. Tunel Karaula. Gradnja započeta 2014. tunel probijen početkom 2015., a sa radom trebao početi kraje iste godine. Ipak, to se nije desilo. Pa su mediji pisali da je rok za završetak sredina ove godine, ali ni to se nije desilo. Problemima očito nigdje kraja. Tunel završen, ali kako ga spojiti s magistralnom cestom?

Da li na putu koji vodi do tunela ima kraja tog tunela, ima li svjetla, ili na početku ovisno s koje strane posmatrate, to ne možemo znati, jer do tunela ne možemo ni mi, a vozila pogotovo.

Sudeći prema onome što vidimo na terenu građani će još neko vrijeme čekati na sigurniji put od Sarajeva ka Tuzli i obratno.

Daleko nismo dospjeli ni kada je riječ o željezničkom saobraćaju.

Ipak nam svi vozovi nisu prošli. Neki nikad nisu ni krenuli. Poput ovih talgo, kupljenih davne 2006. okrerakterisani kao ultra novi, moderni i opremljeni, nakon godina stajanja teško da su danas i novi i moderini.

Ovako smo pisali 2012. – Vozovi kreću. Ali nisu krenuli. Pa smo isto pisali 2016. kreću – ili ipak, ne.

Sve ovo ne sprječava optimistične izjave nadležnih. Obećanja i nedovršenih gradilišta na pretek. Pa je tako bivši v.d. direktor Auocesta Federacije Bučo izjavio kako do 2020. planira 85 novih km autuputa.

Novi direktor Đenan Salčin malo je oprezniji, pa i ne daje izjave. S naših oko 90 km autoputa, naspram hrvatskih oko 1.000, dug će biti put do EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.