Indolentnost građana: Gdje je nestala kritična masa u BiH

N1

Iako se godinama donose loše odluke u ovoj zemlje ili se ne donose uopšte, građani su inertni, bunt je isčezao ili ga uopšte nije bilo.

Aktivisti kažu, rade šta mogu da promjene svjest građana, sociolozi kažu, raslojeni smo i nacionalno i teritorijalno i za pojedinca je nemoguće da sam nešto promjeni.

Kritične mase u BiH nema. Pojedinac koji želi nešto da promjeni, u masi koja hoda ulicama gradova u BiH je usamljen, nema ni snage ni mogućnosti da sam nešto promjeni, nema niko ni da ga povede da izrazi svoj bunt i da zatraži promjene.

Njegov protest je uglavnom okarakterisan vapajem koji skoro niko ne čuje. Zašto nema bunta u ovoj zemlji, je li građanima naše države zaista dobro ?

Parlamentarna skupština je zgrada, odnosno mjesto gdje se donose, odnosno ne donose odluke. Posljednji put kada je ovaj plato ispred Parlamentarne skupštine bio pun ljudi koji su izražavali proteste, bio je jun 2013.

Tada su se građani okupili kako bi natjerali političare da donesu Zakon o jedinstvenom matičnom broju, od čega je zavisio život jedne bebe. Zakon je donesen mjesec dana kasnije, bunt je utihnuo, beba je preminula, demonstranti hapšeni. Kritična masa se izgubila, a mnogi se pitaju da li je uopšte i bilo

Možda protest ne može promjeniti stvari, a i kako ćemo znati ako ga uopšte nema. U Srbiji su se zbog smjena u RTV Vojvodina okupilo više hiljada ljudi, Zbog obrazovne reforme u Zagrebu više od 20.000, a u BiH bunt se preselio na Facebook i Twitter.

Valjda je tako lakše, a i sigurniji si. Nisi na ulici, niko te ne vidi, a i udobno je. Valjda je ovo još jedan dokaz da kritične mase u BiH nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.