Šta je uzrok koalicionih problema

Vijesti 05. aug 201617:17 > 19:04
N1

Da li su krive kladionice ili koalicioni partneri u Federaciji prave, kako to tvrde iz opozicije, prividnu krizu vlasti, jer im tako odgovara pred izbore, ili je ipak riječ o dubljim razlozima, to samo oni znaju, mi tek možemo naslućivati.

Nemogućnost dogovora oko rješenja statusa Mostara je jedan od krupnih problema oko kojeg federalni partneri ne mogu da se dogovore ali nemojte zaboraviti kroz izmjene Izbornog zakona BiH HDZ nije ostvarila svoja očekivanja oko uvođenja one treće izborne jedinice“, izjavio je Almir Terzić, politički analitičar.

Svejedno je, da li su kladionice, Mostar, ili treći entitet, lideri su ovih dana otišli svako na svoju stranu. Izetbegović iz Sarajeva poručuje da se s Čovićem neće sastajati nasamo. Čović osuđuje Izetbegovićevu politiku kafane, kao da se on nikad i ni sa kim u kafani nije sastao. A Radončić sve posmatra s crnogorskog primorja. Te svi skupa najavljuju uskoro zajednički sastanak. O Mostaru, o krizi vlasti, o kladionicama.

“Sve je počelo sa pričom o kladionicama koje zarade više nego BH Telecom”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“Za to sam da se oporezuju. One se sad oporezuju, samo je pitanje na koji način”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ u emisiji Pressing.

Način bi trebale riješiti Vlada i Parlament Federacije BiH. S izmjenama Zakona o igrama na sreću, sreće je bilo u Predstavničkom ali ne i u Domu naroda. Sezona je godišnjih, sjednica na čekanju.

“Ja se evo ne mogu sjetiti u posljednje dvije godine da je Federalni parlament donio neki od bitnijih zakona od interesa za građane. Uglavnom sve se svodi na to da su političke partije sve ovo vrijeme dijelili zapravo plijen”, istakao je Terzić.

A kada su podijelili većinu plijena, onda se može reći i da parlamentarna većina više ne funkcioniše. I da koalicija SDA-SBB-HDZ nije toliko spektakularna kakvom su je pokušali predstaviti. A, s obzirom na otvorena pitanja, još je manje efikasna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.