Zašto je spriječeno otvaranje spomen sobe Đinđiću

Vijesti 05. aug 201617:28 > 07. aug 2016 09:39
N1

U selu Tišina kod Šamca grupa mještana hrvatske nacionalnosti nedavno je spriječila otvaranje spomen sobe Zoranu Đinđiću, nekadašnjem premijeru Srbije. Nakon toga usljedile su lavine reakcija iz cijelog regiona, osuđujući ovaj čin. Šta se tačno zbilo i kakva je sada atmosfera u ovom mjestu, provjerila je naša ekipa.

Tišina – naziv sela najbolje oslikava ono što je uslijedilo poslije incidenta na otvaranju spomen sobe Zoranu Đinđiću. Mještani o tome nerado pričaju. Jedan od rijetkih koji je stao pred kameru objašnjava u čemu je problem.

„Da smo mi kao predstavnici ovih naših sela pozvani na vrijeme na jedan dogovor, razgovor da se nama objasni kakav je motiv, zašto, šta je u pitanju. Da jednostavno malo šire dobijemo neka obavještenja u vezi toga, onda bi tada vjerovatno bilo sasvim drugačije stanje“, kazao je Anto Petričević, predsjednik mjesne zajednice Hrvatska Tišina.

Kuća mira trebalo je da postane simbol suživota u ovom mjestu.

Kuća mira napravljena je prije desetak godina, sa namjerom da se u njoj održavaju kulturne manifestacije i međusobna druženja, srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda. Otvaranjem spomen sobe Zoranu Đinđiću, u jednoj od prostorija ove kuće, zasmetalo je mještanima Tišine, jer kako su naveli, o tome ih prethodno, niko nije obavijestio.

U selu živi oko 60 mještana Hrvatske nacionalnosti. Većinom stariji ljudi. Sa komšijama kažu, nemaju problema.

„Što se tiče odnosa sa Srbima, mi moramo sarađivati zajednički i živjeti. Jedne druge zovemo da rade, međusbono se pomažemo, jer svima nam je potrebno da obradimo zemlju“, dodaje Petričević.

Zoran Đinđić, nekadašnji premijer Srbije, ubijen je 2003. Rodom je iz okoline Šamca, što je dovoljno, pričaju građani da na ovim prostorima dobije svoje obilježje.

„Smatram da treba zato što je odavde potekao, zato što su mu ovdje korijeni. Bio je dobar“.
„Pa trebalo bi. Što da ne. Mada je on rođen u Kruškovom Polju, trebalo bi tamo. Mada opština je opština, tako da bi trebalo u Šamcu“.
„Nemam ništa protiv. Zaslužio je“, mišljenja su Šamčani.

Iz Šamca je i Alija Izetbegović. Njegova rodna kuća obnovljena je 2014. sa namjerom da postane muzej. Pretpostavlja se da je i Đinđić jedno vrijeme živio u toj istoj kući, ali o tome su podijeljena mišljenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.