13 godina poslije: Oprečna mišljenja o Aliji Izetbegoviću

Vijesti 08. aug 201618:14 > 19:06
N1

Obilježena je 91. godišnjica od rođenja osnivača Stranke demokratske akcije i prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Delegacija stranke, te brojni predstavnici vlasti položili su cvijeće, dok je Muzej “Alija Izetbegović” i ove godine je upriličio “Dane otvorenih vrata”, koji će trajati do 10. avgusta.

91. godišnjica rođenja Alije Izetbegovića okupila je vrh Stranke demokratske akcije, ali i predstavnike svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Nakon što je položeno cvijeće i proučena fatiha na mezarju Kovači, istaknut je značaj sjećanja na čovjeka kojeg smatraju simbolom jednog vremena.

On simbolizira jedno vrijeme kada smo vratili državnost, kada smo nanovo napravili bh. armiju, kada su Bošnjaci vratili svoje ime, kada su vratili ime svom jeziku, kada je napravljen ogroman historijski pomak. Naravno, cinici će kazati da se današnje stanje bitno ne razlikuje od onoga prije 25 godina, međutim, da nije bilo Alije i armije moglo je itekako da se razlikuje“, rekao je Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića i predsjednik SDA.

Alija Izetbegović osnivač je Stranke demokratske akcije i prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH. Autor je Islamske deklaracije zbog koje je u vrijeme komunizma proveo pet godina u zatvoru. Za jedne je humanista, heroj i simbol suverene BiH, za druge je nacionalista koji se svojim postupcima devedesetih godina nije razlikovao od političkih protivnika.

Dio akademske javnosti u BiH i danas se ograđuje od političke ideje koju je Izetbegović za života zagovarao. Jedan od njih je i Mustafa Čengić, autor nedavno objavljene knjige “Alija Izetbegović, jahač apokalipse ili anđeo mira?” koja je uzburkala emocije u BiH.

Nisam želio biti dio velike laži jer ona vrijeđa zdrav razum i ljudsko dostojanstvo“, kazao je Mustafa Čengić, autor knjige “Alija Izetbegović, jahač apokalipse ili anđeo mira”.

Čini mi se da je najinstrumentaliziranija percepcija Alije izetbegovića bila da je bio dobar čovjek pa sad vidite čemu bi vodila dalja eksplikacija“, izjavio je Nerzuk Ćurak, recenzent knjige.

Međutim, činjenica je da je Alija Izetbegović ugravirao svoje ime u historiji Bosne i Hercegovine kakvu danas poznajemo.

Velikoj zasluzi za modernu historiju BiH svjedoči i muzej koji se nalazi neposredno iznad mjesta gdje je Alija Izetbegović sahranjen. Čelni ljudi muzeja kažu da uspijevaju u svojoj misiji te da ovaj muzej postaje nezaobilazna destinacija turistima koji posjećuju Sarajevo.

Muzej broji dvije postavke sa detaljima iz privatnog i političkog života Alije Izetbegovića. Posjete su sve brojnije, a direktor je danas sa posjetiteljima. Kaže, iako su posjetitelji uglavnom strani turisti, upoznati su sa likom i djelom Alije Izetbegovića.

Sigurno da najveći broj turista dolazi upravo iz inostranstva dovoljno govori koliko je Alija Izetbegović bio priznata ličnost kako na Istoku, tako i na Zapadu, ali i njihovo poznavanje govori da je on ostavio bogat materijal za naučno-istraživački rad“, istakao je Adnan Žiško, direktor muzeja “Alija Izetbegović”.

Turisti dolaze sa svih kontinenata. Pojedini posjetioci Izetbegovića smatraju simbolom borbe za očuvanje islama na tlu Evrope.

Za nas on je simbol svih muslimana. On je taj koji je predvodio borbu za prava muslimana u srcu Evrope. To je nevjerovatno, inspiriše muslimane od Istoka do Zapada“, smatra Rasha Mohammed iz Bahreina.

Alija Izetbegović rođen je 8. avgusta u Bosanskom Šamcu. Nakon dugog i turbulentnog perioda, od političkog života oprostio se 2000. godine. Tri godine kasnije preminuo je u Sarajevu, gdje je i sahranjen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.