Novinar Screen Intl: O SFF-u čujem samo najbolje

N1

Neki od najutjecajnijih svjetskih medija objavili su vijest o otvaranju 22. Sarajevo film festivala. Da je svjetska filmska javnost zainsteresovana za SFF potvrđuje i veliki broj akreditovanih stranih novinara koji u svijet šalju sliku o najznačajnijem filmskom događaju u ovom dijelu Evrope.

Lee Marshall, novinar Screen International-a kaže: “Čuo sam mnogo dobrih stvari o festivalu, na primjer, od direktora londonskog filmskog festivala koji je ovdje bio prije nekoliko godina. Rekao mi je: moraš posjetiti Sarajevo, taj grad ima posebnu vibraciju, atmosferu. Njihov filmski festival je jedan od najinteresantnijih festivala u tom dijelu svijeta”.

Veliki broj stranih turista boravi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine za vrijeme Sarajevo film festivala. Sarajevskim ulicama može se čuti mnoštvo stranih jezika, a grad živi do duboko u noć

– Došli smo juče, i tu smo zbog festivala. Ovo nam je prvi put da smo ovdje i želimo osjetiti tu festivalsku atmosferu.
– Ovo je prelijep grad, pun kosmopolita i otvorenih ljudi. Takođe, ima veoma bogatu istoriju i tradiciju.
– Drugi put sam ovdje. Kada sam prvi put bila, zavoljela sam ovaj grad. Sada uživam. Sigurno ću posjetiti neke projekcije Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival raste iz godine u godinu. Sve više svjetski značajnih imena i naslova dolazi u glavni grad Bosne i Hercegovine. No, kako da postane još bolji?

“Mislim da se treba fokusirati na svjetske premijere. Svi prestižni festivali teže tome da imaju što više svjetskih premijera u svom programu. Ja znam koliko je to teško i da svi festivali traže iste filmove, ali to je neki moj savjet.. Pokušajte dovesti što više svjetskih premijera na festival”, dodao je Marshall.

Veliki festival koji učini da Sarajevo na nekoliko dana postane svijet u malom. U sarajevskom filmskom festivalu svijet definitivno vidi nešto posebno, što bi Sarajevo film festivalu u budućnosti moglo predstavljati veliki potencijal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.