Slučaj Aide Hadžialić: Bh. ministri piju i voze pa ništa

N1

Aida Hadžialić iz Foče, podnijela je ostavku na poziciju ministrice za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih u Vladi Švedske nakon što je prilikom policijske kontrole ustanovljeno da u krvi ima 0,2 promila alkohola.

U februaru 2012, godine, ministar saobraćaja u vladi Zeničko-dobojskog kantona Raif Seferović kažnjen je sa 200 eura i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom zbog vožnje u pijanom stanju. Tada je alkotestom utvrđeno da je imao 2,17 promila alkohola u krvi. Oduzeta mu je vozačka i ispisana kazna. Ostao je do kraja mandata na ovoj poziciji.

Dvije sedmice ranije, tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je u blizini zgrade Vlade Federacije BiH učestovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je lakše povrijeđena jedna osoba koja se nalazila u drugom vozilu. Alkotestom je utvrđeno da je imao više od jednog promila alkohola u krvi. Ostao je do kraja mandata na toj poziciji.

Godinu dana kasnije, tadašnji ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH Predrag Kurteš je u centralnoj zoni Sarajeva, bio učesnik u saobraćajnoj nesreći. Mediji su tada navodili da je Kurteš bio u alkoholiziranom stanju što je on demantovao. Zvanični policijski zapisnik i rezultati alkotesta nikada nisu javno obznanjeni. Naravno, i Kurteš je kao i ministri u prethodna dva slučaja, ostao do kraja mandata na poziciji.

Sada već bivša ministrica Hadžialić je četiri sata prije nego će je zaustaviti švedska policija popila dvije čaše vina prije nego je sjela za volan. 

“Napravila sam svoju najveću grešku”, kazala je Hadžialić za tamošnje medije. Nekoliko minuta prije noći, vraćajući se sa koncerta kući, ovu 29-godišnjakinju je sasvim legimitno zaustavila policija i bez imalo oklijevanja policajci su joj uručili kaznu.

U našem slučaju, policajac teško da bi smio zaustaviti ministra, a kamo li da zatraži alkotest. Oni koji se odluče na takav potez već sutra strahuju da li će ih nazvati nadređeni i uručiti im suspenziju ili neki drugi vid kazne.

U slučaju švedske ministrice, ona je dva puta morala biti podvrgnuta alkotestu. Prvi put da se utvrdi alkohol u krvi, a drugi put da se izmjeri količina alkohola. 

Aida je daleko od Bosne isto onoliko koliko je švedska politika udaljena od ove naše, bosanskohercegovačke. Nikada u postratnoj bh. stvarnosti niti jedan političar zbog manjeg ili većeg prekršaja nije podnio ostavku. Mnogi od njih i danas sasvim normalno rade iako imaju uredno potvrđene optužnice ili se protiv njih vodi postupak za kriminal ili neke druge nezakonite poslove. 

Aida je Ribarsko naselje u Foči napustila kada je još bila djevojčica. Iz Ulice Petra Bojovića je kao petogodišnjakinja sa roditeljima otišla put Švedske odakle danas bh. političarima dijeli lekcije iz morala i odnosa prema svojim građanima, svojoj vladi i državi.

Šveđani nisu iznenađeni njenom ostavkom. Ona je bila normalan slijed nakon njenog nepromišljenog postupka. Hadžialić je smogla hrabrosti, izašla pred javnost, izvinila se Šveđanima, prvenstveno mladim ljudima koje je predstavljala i čiji je uzor bila, preuzela odgovornost, ali ostala dosljednja svojim principima i vrijednostima za koje se borila i za koje će se sigurno boriti jer ovo nije kraj njene karijere. Naprotiv, danas su svi ponosni na nju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.