Ima li odgovornih: Radnici Poliolchema traže svoje

Vijesti 17. aug 201618:48 > 18:48
N1

Bivši radnici "Poliolchema" jutros su pokušali ući u krug fabrike. 83 radnika imaju izvršne sudske presude i na njima je popisana imovina firme kako bi tako naplatili svoja potraživanja. Policija nije dozvolila ulazak.

Sa velikim brojem izvršnih sudskih presuda bezuspješno su radnici objašnjavali policajcima da je iza kapije njihova imovina, neuplaćene godine radnog staža i neisplaćene plate.

“Ja sam dobio izvršnu i pravosnažnu presudu od 11.700 maraka mojih potraživanja koje mi je dao sud. Znači, nije to svojevoljno da sam ja sam sebi dao već je Sud presudio u našu korist”, kaže Miralem Ibrišimović, bivši radnik “Poliolchema”.

Polihem je 2000. godine privatizovala Federalna agencija za privatizaciju, a dvije godine kasnije odlazi u stečaj. 2006. godine prodat je firmi “Organika” iz Poljske i registrovan kao “Poliolchem”, Tuzla, sa 250 radnika. 200 radnika dobija otkaz, nakon čega podnose tužbu protiv firme zbog neispunjavanja Kolektivnog ugovora o radu. Više od stotinu presuda je dobijeno, ali nijedna izvršena. Prodaja imovine koja je pod sudskom zabranom, dešava se na očigled svih, tvrde radnici.

“Pokušavala sam da dogovorim sa stečajnim upravnikom da uđem u laboratoriju, da vidim. Prošao je dug period. Da se uvjerim postoje li ta sredstva uopšte. Međutim, obrazloženje je bilo da je nestao ključ, da ga nema, da su ga uzgubili, šta su radili s njim”, kaže Telfia Đapo, bivša radnica “Poliolchema”.

“Sud nije zaštitio imovinu koju je popisao. Kako je otiuđena moja imovina, tako je mnoga imovina od strane suda zaplijenjena, popisana i ne znamo gdje je”, kaže Enver Žigić, bivši radnika “Poliolchema”.

Katanac na kapiji koji je jutros stavljen pokazuje radnicima da nisu poželjni, a poseban je problem što se unutra nalaze i skladištene otrovne materije.

“Vladu i nikog ne interesuje ovo. Samo daj onom ko ima, a uzmi od radnika. Mi nismo jedina firma, samo smo karika u lancu nepravde koja se radi u BiH”, kaže Taib Kaletović, bivši radnik “Poliolchema”.

“Oni od nas ovo štite, a masa stvari je nestala iz ‘Polihema’. Mi smo to prijavljivali MUP-u i dolazili su na lice mjesta i pravio zapisnike. Od svega toga ništa”, tvrdi Miralem Ibrišimović, bivši radnik “Poliolchema”.

Iz Općinskog suda Tuzla nam je kazano da su sudski postupci prekinuti otvaranjem stečajnog postupka te tvrdnjom trećeg lica da imovina nije u vlasništvu “Poliolchema” .

Trenutno je u toku prodaja imovine stečajnog dužnika, a nakon prodaje i unovčenja, vršit će se namirenje priznatih potraživanja stečajnih povjerilaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.