Pljačke i napadi u povratničkom srebreničkom selu Sućeska

Vijesti 23. aug 201609:14 > 10:22
Portal Esrebrenica.ba

U srebreničkoj mjesnoj zajednici Sućeska u zadnjih desetak dana dogodilo se nekoliko pljački i napada, tvrde mještani.

Mjesna zajednica Sućeska jedna je od 19 mjesnih zajednica u opštini Srebrenica i predstavlja jednu od najnaseljenijih teritorija na srebreničkom podučju. Povratnici u ovo selo posljednjih dana žive u strahu nakon nekoliko pljački i napada.

“Džamiju su nam obili prošle sedmice, kuće ljudi koji žive vani su opljačkali, odneseno je sve što se moglo odnijeti. Napadaju nam žene koje žive same, majke koje su sve u životu izgubile. Policija hoda, ali ništa ne preduzimaju i ovo više ne može da se podnese. Stanovništvo danima ne spava. Čim dođe noć, dešavaju se napadi na osobe koje nemaju nikoga sa sobom”, kaže za mještanin Muhamed Bekić za N1.

Kako kaže, sve je uredno prijavljeno policiji, ali nema konkretnih rezultata.

“Policija je na terenu non-stop, ali se to svaku noć ponavlja. Stanovništvo kompletne mjesne zajednice koju čini 30 zaseoka je na nogama. Nema pomaka nikakvih kada je u pitanju otkrivanje počinitelja”, dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, tri žene koje žive same u kućama u jednom o zaseoka, su često na meti provalnika. 

“Dođu u večernjim satima i lupaju na vrata. Nekad ih dođu dvojica, nekad četvorica. Za jednu noć su opljačkali džamiju i dvije kuće. Jednom mještaninu su razbili automobil i ukrali kasetofon”, dodaje mještanin. 

Portparolka Centra javne bejzbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović kaže da su zabilježili tri prijave mještana Sućeske.

“Prijavljene su provale u porodične kuće, uglavnom osoba koje žive u inostranstvu. Policija je izašla na mjesto događaja, izvršila uviđaj i svakodnevno su prisutni na tom području i bit će dok se slučaj ne rasvijetli”, kazala je Simojlović za N1.

Dodaje da je istraga u toku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.