Radončić traži od Novalića odlaganje prodaje FDS-a

Vijesti 24. aug 201611:26 > 11:30
Facebook / SBB

Povodom informacija da će se 1. septembra putem Sarajevske berze na vanrednoj aukciji prodavati 39,9 posto državnog paketa dionica za 42,7 miliona KM, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić javno poziva premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH da do daljnjeg odlože ovu prodaju.

Prema zvaničnim podacima koje su objavili pojedini mediji, ukupni kapital FDS iznosi 220 miliona KM, a državni dio 85,8 miliona KM. To je dvostruko više od iznosa koji traži Vlada FBIH, a posebna je stavka neraspoređene dobiti FDS-a, koja do početka ove godine iznosi čak 46,6 miliona KM, naveli su iz SBB-a.

Dodatno, Fabrika Duhana Sarajevo je, osim osnovne prizvodnje i značajnog tržišnog udjela, vrlo veliki suvlasnik u „Privrednoj banci“ i „BOR banci“. Uz to, FDS je suvlasnik i u brojnim kompanijama, samostalno vlasnički posjeduje hotele na Vlašiću i u Srebrenici, ima svoje udjele u Društvu za upravljanje fondovima i u njenom su vlasništvu brojene nekretnine u susjednim državama čija ukupna vrijednost iznosi i do 10-ak miliona KM, istakli su iz ove stranke.

Iz SBB-a smatraju da su Bosni i Hercegovini u poslijeratnoj privatizaciji načinjene nenadoknadive finansijske štete i stoga, kao koalicioni partner, poziva i rukovodstvo SDA, da se ova namjeravana brzopotezna i jeftina prodaja državnog kapitala odmah zaustavi, ozbiljno preispita i tek nakon toga donese najbolja ekonomska odluka po građane BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.