Ministarstvo odbrane pozdravilo odluku Apelacionog vijeća

Vijesti 25. aug 201615:23 > 15:27
N1

Ministarstvo odbrane BiH pozdravlja Presudu Apelacionog vijeća Suda BiH po kojoj Republika Srpska (RS) vojnu imovinu, odnosno objekat Stacionarno-komunikacijsko čvorište „Veliki Žep“, općina Han Pijesak, mora uknjižiti kao svojinu države BiH.

“Ministarstvo odbrane BiH je poduzelo adekvatne mjere koje su osigurale pravne argumente u procesu razmatranja ove Presude od strane Suda BiH i Apelacionog vijeća Suda BiH. Ova Presuda je važan korak koji će doprinijeti daljem procesu ispunjenja Talinskog uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP)”, navedeno je u saopšetnju Ministarstva odbrane BiH.

MO BiH će u saradnji sa nadležnim institucijama poduzeti potrebne mjere radi implementacije ove presude.

“Uvažavajući princip vladavine prava, smatramo da se sve presude Suda BiH trebaju provoditi, a da su svi drugi stavovi suvišni za komentar”, stoji u saopćenju.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS na prvostepenu presudu po kojoj pravo na svojinu nad kasarnom u Han Pijesku ima država Bosna i Hercegovina.

“Protiv ovakve odluke Suda BiH koja predstavlja pravni presedan možemo se boriti svim pravnim sredstvima, pa čak i do Strazbura da spasimo imovinu Republike Srpske”, izjavila je za agenciju Srna glavni pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković.