Škola u Tetovu nesigurna za djecu, 330 đaka "na čekanju"

Vijesti 26. aug 201618:24 > 19:16
N1

Đaci iz naselja Tetovo još uvijek ne znaju da li će u školske klupe sjesti 1. septembra. Razlog - njihova škola nije sigurna za izvođenje nastave. Podsjetimo, radi se o školi Hasan Kikić o kojoj su mediji pisali u aprilu, kada je pukom srećom izbjegnuta tragedija pri obrušavanju plafona u jednoj od učionica.

Nakon četiri mjeseca situacija nije puno bolja.

Protestnim skupom se đaci i roditelji u zeničkom naselju Tetovo pripremaju za novu školsku godinu, jer u ovom naselju nisu sigurni da će nastava za oko 330 đaka početi 1. septembra.

Podsjetimo, o OŠ Hasan Kikić su u aprilu ove godine pisali mediji kada se u učionici obrušio plafon na klupe. Srećom, učenici su bili na proljetnom odmoru tako da je izbjegnuta tragedija.

Nakon svega, u školu su pred ovu školsku godinu stigli inspektori Građevinskog instituta iz Sarajeva koji su zaključili da zgrada nije uslovna za izvođenje nastave.

“Posljednji nalaz je pokazao da u velikom broju učionica imamo nedozvoljena ulegnuća stropne konstrukcije u prizemlju i na spratu sa preporukom da se isti ukloni. S obzirom da se konstatovalo da bi takvi radovi bili ekonomski neisplativi, preporuka je da se grade nove prostorije”, izjavila je Hasna Alihodžić, direktorica škole.

Nakon konsultacija sa strukom i resornim ministarstvom, pristupilo se sanaciji jednog dijela zgrade kako bi đaci u klupe sjeli 1. septembra.

“Ovdje smo u fazi izgradnje tri učionice na ovom dijelu. Pored ovoga imamo još pet učionica i salu za tjelesni odgoj”, kazao je Mustafa Krgo, pomoćnik direktorice.

Predstavnici vlade ističu kako je najbrže rješenje sanacija jednog dijela zgrade, a da će se naknadno razmatrati i planirati izgradnja novih prostorija.

“Građevinski institut je nama kasno dostavio nalaz jer bez struke se nista ne može uraditi. Smatramo da ćemo iznaći mogućnosti za trajno rješavanje problema ove škole, jer ovo nažalost što se desilo nam ukazuje na to da možda neka rekonstrukcija više neće doći u obzir”, komentarisala je Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra.

Zgrada kroz koju je od 1939. godine prošlo na hiljade djece, sada više nije sigurna za njihov boravak. Novi sastanak roditelja na kojem je najavljeno prisustvo i kantonalnog premijera trebao bi dati odgovor na pitanje da li će đaci u Tetovu dobiti siguran krov nad glavom…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.