Politička ukrštenica: Hljeba, "rata" i igara

Vijesti 28. aug 201618:07 > 19:40
N1

„U lice smo rekli jedan drugom sve“ - značajan je dio izjave nakon jednog od važnih posljednjih susreta političara. „Rekli smo sve“ - ne zvuči baš kao dobar uvod u najavljene nove sastanke. Ali zato odaje rješenje ukrštenice.

Pitanje je šta se ima i reći, kad se sve vidi?! Politika nije samo riječ. To je sinergija riječi i djela – dobro ili loše uhodanih interesnih poteza, mudrolija i igara. Najvidljivija uoči izbora. Pa da počemo…

Intenzivna procesuiranja “sitnih” korupcijskih djela i pozivanje na loš ili nikakav procenat procesuiranosti “krupnih riba”… Kao da se to ne treba raditi stalno. Ukazivanje na ozbiljne mreže organizovanog kriminala od vrha do dna države…  Kao da se to ne treba raditi stalno. Radovi na gradskim saobraćajnicama, prigradskim putevima, rekonstrukcijama vodovodnih mreža… Kao da to ne treba raditi stalno. U sela dovodi struja, popravljaju škole, ambulatne i domovi zdravlja, dijele paketi hrane… Kao da to ne treba raditi stalno.

Ne govori se mnogo o odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Mostaru, a odluka o pravima Derve Sejdića i Jakoba Fincija apsolutno se ne pominje. Mediji se, koji dozvole, koriste za propagandne afere i svađalačke predstave – nalik na čuvenog „Jazavca na sudu“.   

I sve do organizovanja prijevremenih izbornih bajramskih druženja uz bika na ražnju ili slavskih uz muziku pod šatorima… Insistiranja na referendumu o Danu Republike Srpske kao demokratskoj formi, odnosno upozoravanju na antidejtonsku aktivnost i otvaranje pravnog spora između države i entiteta i upozorenja na ugrožavanje mira i stabilnosti.

Pominjanje rata je, čini se, legitimno političko sredstvo “držanja” bosanskohercegovačkih glasača pod kontrolom. Pardon, strahom. Jer: „neka ih, dobri su, naši su – vidiš onih drugih, prijete“…

Zato gospodo političari kažite već jednom da ste se o ovome davno dogovorili. Izborni oktobar je blizu. Ostalo je još malo praznih polja u ukrštenici. Pitaće vas neko nakon izbora – hoće li biti rata.

Šta ćete tada odgovoriti?! Da pogodim. Prioritet Bosne i Hercegovine je put u Evropsku uniju i NATO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.