U Medinu stiže i posljednja grupa hadžija iz BiH

Vijesti 30. avg 201610:37 > 10:38
Izvor: MINA

Letovima sa sarajevskog aerodroma put Medine, danas kreću i posljednje ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine.

Prve hadžije u Medinu su stigle jučer u popodnevnim satima predvođene ovogodišnjim reisu-l-hudžadžom muftijom tuzlanskim Vahid ef. Fazlovićem.

Po dolasku u Medinu hadžije su smještene u dva hotela koji se nalaze u neposrednoj blizini džamije poslanika Muhammeda a.s.

Zdravstveno stanje hadžija je dobro, prenosi Mina, a o njihovom zdravlju brinut će medicinska služba sastavljena od šest mobilnih ekipa, od kojih se u svakoj se nalazi ljekar specijalista te medicinska sestra/tehničar s dugogodišnjim iskustvom.

Hadžije vrijeme provode u posjeti džamiji, a tokom narednih dana bit će organizovane i posjete ostalim znamenitostima Medine

“U Medinu je sa jučerašnja četiri leta stiglo oko 800 hadžija. Dosadašnje aktivnosti teku bez problema i u skladu sa planom. Zdravstveno stanje hadžija je trenutno dobro što je i očekivano obzirom da smo tek stigli. Danas je planirano da se hadžije odmore, da pojedinačno posjete Poslanikovu a.s. džamiju. Već večeras organizujemo odlazak u Revdu i na Poslanikov kabur za muški dio naših hadžija, dok ćemo za žene ovo posjetu organizovati sura ako Bog da. Očekujemo da nam se i preostale hadžije danas pridruže kako bismo bili kompletni”, kazao je Izet ef. Čamdžić, koordinator ovogodišnjih vodiča hadžija.

Nakon dolaska i ostalih hadžija planirane su i druge zajedničke aktivnosti kao i posjete ostalim znamenitostima u i oko Medine.

Hadžije će ostati u Medini do narednog utorka kada će obaviti i posljednje pripreme za obavljanje hadža i uputiti se prema Mekki.

Povratak hadžija u Bosnu i Hercegovinu planiran je letovima 17,18, 19. i 20 septembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.