Pronađeno 23.000, traga se još za 8.000: Gdje je?

Vijesti 30. aug 201618:29 > 18:37
N1

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, za BiH ima poseban značaj. U proteklom ratu je prema podacima Međunarodne komisije nestalo je blizu 31 hiljada osoba u našoj zemlji. U više bh. gradova danas su porodice i udruženja još jednom podsjetili na svoje najmilije za kojima se traga .

Vesna Omerović je prije 24 godine izgubila svaki trag o svojoj sestri. Odvedena je sa Grbavice u maju mjesecu 1992. godine. Vesnina sestra je drugi član porodice Omerović koji je nestao u ratu. Prije 15-ak godina Vesna je pronašla svoju majku.

“Čini mi se da sam tada bila smirena, bilo mi je drago. Makar to. Lijepo sam se osjećala. Sad mogu i da odem na groblje. Puno sam mirnija. Više na majku toliko i ne mislim. Ali sestra, svaki put kada je njen rođendan, ja je se sjetim”, otkriva nam Omerović.

Volonteri Međunarodnog komiteta Crvenog krsta su obilježili Međunarodni dan nestalih u Sarajevu i Banjaluci. Prolaznicima su podjelili crne balone sa natpisom “Gdje je?”

“Od 1992. godine do danas smo prikupili 22.425 zahtjeva za traženje, koji su upućeni dalje nadležnim vlastima i Institutu za nestale osobe. Ti podaci koje smo zajednički sakupili su bili značajni za stvaranje centralne evidencije nestalih”, kazala je Zorica Lučić.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla je da se aktivno radi na pronalasku nestali, i da je BiH zaključila sporazum sa Srbijom o traženju nestalih, a uskoro zaključivanje istog sporazuma i s Hrvatskom i Crnom Gorom.

“Iz razloga da bi u regionu obezbjedili da ovo pitanje bude u vrhu prioriteta među zemljama koje imaju veze sa sukobima u BiH i da na taj način pomognemo da se nestali efikasnije pronađu”, naglasila je Borovac.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestala osobe, u sukobima u BiH je nestala 31.000 osoba. Do sada je pronađeno 23.000 i traga se za još oko 8.000. Porodice nestalih su još jednom pozvali nadležene da posvete više vremena i pažnje pronalasku njihovih najmilijih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.