Kukić: Nikolićev i Vučićev stav je priča za malu djecu

Vijesti 02. sep 201610:28 > 10:35
N1

Regionalna tema Novog dana bili su politički odnosi na relaciji Srbija-BiH-Hrvatska. Gost u Mostaru bio je univerzitetski profesor i analitičar Slavo Kukić, a u Beogradu Nenad Đurđević, direktor Foruma za etničke odnose.

Predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, saopštili su da nisu pružili podršku za održavanje referenduma u Republici Srpskoj. Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon sastanka je kazao da razumije taj stav te da su od ranije upoznati sa tim odlukama.

Što se mene tiče, nažalost je očekivan i taj stav je priča za malu djecu, jer ako su htjeli iznijeti taj stav, nisu trebali zvati na saslušavanje političare iz BiH. To je miješanje u poslove druge države. Htjeli su uvjeriti svijet u jedno, a vjerujem da su nakon što su zavjese spuštene, zajedno konstatovali da su odradili dobar posao“, kazao je Kukić.

Đurđević je o sastanku između ostalog rekao da je otkazivanje podrške referendumu u RS vrlo jasno rečeno da bi Beograd podrškom referendumu uticao na unutrašnje odnose u BiH, regionu. Smatra da je poruka jučerašnjeg sastanka u Beogradu da se političari u BiH trebaju baviti sobom i da se dođe do zajedničkog konsenzusa bez da postoji direktni uticaj dviju strana.

O tome da li će doći do promjena u odnosima Vučića i Dodika, Kukić je kazao: “Ne vjerujem da će doći do promjena. Vučić i Dodik su na potpuno istom fonu, ali mislim da je njihov interni dogovor da se prema javnosti treba stjecati dojam kao da se ovaj ‘oteo kontroli’. Beogradski mediji su pred jučerašnji sastanak pisali o tome da li će Vučić doći na sastanak a čak je i Vučić dao izjavu da nema razloga za sastanak jer su svi donijeli svoje odluke. Mislim da je to bilo fingirano. Juče se po govoru tijela Cvijanović i Dodika moglo primijetiti da nisu napeti, da su opušteni, a to znači da razgovor nije ni tekao tako da bi trebao stvarati napetost“.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je sa Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije, a u izjavi za medije nakon sastanka kazao je da mu je želja da se zaustavi negativna atmosfera koja se stvorila u BiH zbog referenduma u RS.

Sastanak sa Draganom Čovićem me jako asocira na malo Karađorđevo. Imali smo priliku slušati kako je slučajno došlo do preklapanja posjeta Beogradu. Mislim da je u politici malo slučajnosti, pogotovo na ovim prostorima. Za razliku od Dodika koji, da upotrijebim narodski jezik, koristi sirov način razgovora sa javnosti, Čovićeve su suptilnije ali je tekst poruka isti kao kod Dodika“, rekao je Đurđević.

O tome da li Beogradu više odgovara desna ili lijeva Vlada u Hrvatskoj, Đurđević je kazao: “Po nekim izjavama više ne znamo šta je desno a šta lijevo. Svakako da Srpskoj naprednoj stranci više odgovara HDZ u kojima dijele narodnjačke stavove. Čini se da HDZ takođe pokušava da smiruje uzavrele tonove koji dolaze iz Zagreba prema Beogradu. Ne smijemo zaboraviti da postoji deklaracija koju su potpisali predsjednica Hrvatske i premijer Srbije što je čudna asimetrija, ali stoji deklaracija kojom bi se trebali smiriti odnosi i probleme rješavati u drugom tonu. Također, juče je Dodik izjavio da je sad trenutak da se krene od nulte tačke za sva tri konstitutivna naroda i da se vidi gdje je problem. Mislim da je to pozitivna izjava, a sad je pitanje da li je to jer se Beograd izvukao od referenduma. U svakom slučaju smatram da je to dobar korak i ne smijemo ga propustiti“.

Nedavno je Zoran Milanović izjavio da “BiH nije država”, a Srbija je “šaka jada i ponaša se bahato”.

Na pitanje možemo li reći da je Milanović uradio nemoguće, odnosno da je ujedinio političare BiH i Srbije, Kukić je rekao: “Što se mene tiče, vjerujem da je ta retorika Milanovića predizborna kojom pokušava da dobije desnu stranu a ako ne bude hrvatski premijer, onda to neće biti dobro za međudržavne odnose“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.