"Lutka": Davor Mandić osuđen na šest godina zatvora

Vijesti 05. sep 201615:57 > 16:02
N1

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je izreklo drugostepenu presudu kojom je Davor Mandić proglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Primjenom odredbe člana 56. stav 1. KZ BiH, optuženom će se u izrečenu kaznu zatvora uračunati vrijeme provedeno u pritvoru.

Na osnovu člana 188. stav 1. ZKP BiH, optuženi je obavezan da naknadi troškove krivičnog postupka, čiju će visinu Sud naknadno odrediti.

Pored navedenog, od optuženog su oduzeti predmeti koji su korišteni za izvršenje djela, kao i protivpravno stečena imovinska korist.

Sud je takođe donio rješenje kojim je produžena mjera zabrane putovanja koja po ovom rješenju može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Prvostepenom presudom od 22. jula 2015. godine, optuženi Davor Mandić proglašen je krivim da je radnjama opisanim u činjeničnom dijelu izreke presude počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je, uvažavanjem žalbe branilaca optuženog, rješenjem od 26. januara, ukinulo navedenu presudu, te odredilo održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, saopćeno je iz Suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.