Podjeljeno 750 kompleta za učenike u povratničkim mjestima

Vijesti 05. sep 201616:44 > 16:49
Anadolija

Pod motom ”Dajte im razlog za osmjeh” u jedanaest povratničkih mjesta podijeljeno je 750 kompleta, uključujući ruksake i školski pribor za učenike.

Naime, Udruženje „Svitanje“ iz Sarajeva, pridružena članica AKOS-a, u periodu od 20. do 28. augusta organizovalo je humanitarnu akciju prikupljanja i podjele školskog pribora i torbi za povratničku djecu prvenstveno u istočnoj Bosni, ali i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Akcija simboličnog naziva ”Dajte im razlog za osmijeh“ je uspješno završena prikupljanjem i podjelom preko 750 školskih paketića i pribora. Kako i sam naziv kampanje poručuje, ovim humanim i nadasve plemenitim činom se pokušalo djeci vratiti osmijeh na lice pred početak nove školske godine i odaslati im se jasna poruka da ih neko voli i o njima misli i brine.

Tokom trajanja akcije u posljednjoj sedmici mjeseca augusta, preko stotinu aktivista Udruženja “Svitanje” je obavljalo dežurstva u tri tržna centra u Sarajevu gdje su svi ljudi dobre volje mogli ostaviti svoje priloge ili podržati aktivnost kupovinom školskih potrepština.

Nakon okončanja prikupljanja donacija, prešlo se na iduću fazu projekta koja je uključivala raspodjelu i sortiranje prikupljenog pribora i paketića.

Ukupno je prikupljeno preko 750 kompleta, uključujući ruksake i školski pribor, što je duplo veći broj prikupljenih ruksaka u odnosu na prošlu godinu.

U subotu, prvog dana vikenda, aktivisti Svitanja su posjetili Kotor Varoš, Bratunac, Rogaticu, Višegrad, Rudo, Bijeljinu, Zvornik, Drinjaču i Prnjavor, dok su u nedjelju, obišli Stolac.

”Udruženju Svitanje je pripala čast, a možemo reći i odgovornost, da možemo biti posrednici dostavljanja pomoći i školskih kompleta djeci koja su u potrebi i kojima ovaj humani gest mnogo znači. Ovo je samo jedna u nizu naših akcija kojima imamo za cilj širenje poruke ljubavi, tolerancije i pomoći svim ljudima kojima je pomoć potrebna, posebno među našim povratnicima koji žive u jako teškim uvjetima“, izjavio je Mirza Selimbegović, koordinator projekta prikupljanja školskog pribora.

Akcija prikupljanja školskog pribora u organizacaiji Udruženja „Svitanje“ se već tradicionalno sprovodi već osmu godinu.

Za to vrijeme, volonteri ovog udruženja su posjetili brojna mjesta i uručili ruksake, knjige, školski pribor, jednokratne stipendije kao i drugu pomoć u vidu garderobe i obuće i na kratko vratili osmijeh na lica tih malih hrabrih ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.