Mediji i izbori: Kako ne upasti u zamke političara

Vijesti 06. sep 201617:39 > 19:20
N1

Sa početkom izborne kampanje političari su krenuli i u trku za osvajanjem što više medijskog prostora. Veliki broj medija u BiH se otvoreno stavlja u službe određenih političkih opcija. Kako ostati objektivan i nepristrasan novinar, te kako ne upasti u zamke političara, teme su o kojim se danas govorilo na radionici Kluba novinara Banjaluka.

Fer, izbalansirano i objektivno izvještavanje u jeku izborne kampanje u Bosni i Hercegovini je rijetkost. Rijetki su i mediji koji nisu postali sredstvo političkih obračuna.

Vlada mišljenje kod naših medija i novinara da ukoliko neki političar širi govor mržnje i kaže nešto neprimjereno, mediji smatraju da oni nisu odgovorni za to. Međutim jesu odgovorni za govor mržnje koji se širi kroz njihove sadržaje ukoliko to ne osude“, istakao je Borislav Vukojević, asistent na FPN.

Medijska podrška određenoj političkoj opciji nije rijetkost. Nije ni nezakonita. Za predstavnike Udruženje BiH novinara nije ni neprofesionalno ukoliko je to komercijalni medij.

“To nije problem ukoliko to nije javni servis i ukoliko se pridržava minimuma standarda profesije. Nije problem televizija koja podržava NN partiju, ali je problem ako pri tome lažete, ako napadate nedužne građane, i problem je ako to radite i u najboljem maniru a ako ste javni servis jer je javni servis naše vlasništvo”, komentarisala je Milkica Milojević iz Udruženja novinara BiH.

Svi mediji koji prate predstojeće lokalne izbore u BiH dužni su poštovati CIK-ov Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata.

“Karakteristika predstojećih lokalnih izbora da u BiH imamo 43 komercijalne TV stanice koje prate izbore te šest programa javnih radio-televizijskih servisa a novina je da u ovoj godini imamo 103 televizijska programa koji se emituju putem drugih telekomunikacijskih mreža”, kazao je Boris Kujundžić iz Regulatorne agencije za komunikaciju.

Da bi se domogli pozicija moći, političari koriste javna dobra i resurse, medije, socijalno ugrožene kategorije ali i djecu.

Nisu samo mediji podložni promocijama političkih stranaka. Postoje političke opcije koje u svrhu promocije koriste i djecu. BiH, iako je potpisnica Konvencije o pravima djeteta, nema zakon koji zabranjuje korištenje djece u svrhu političkih političke promocije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.