Presađivanje organa u BiH – za teže slučajeve, inostranstvo

Vijesti 08. sep 201618:35 > 09. sep 2016 17:32
N1

U Bosni i Hercegovini moguće je transplantirati bubreg, rožnjaču ili jetru. No, nije moguće izvesti i kompliciranije operacije. Problem su neprijetko i duge liste čekanja pacijenata koji čekaju svoju šansu za život.

Neke priče, uprkos preprekama, ipak imaju sretan kraj.

Da su se obistinile prognoze ljekara od prije godinu dana, Fikret Hadžić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu sada ne bi sa nama razgovaro. Da neće još dugo, rečeno mu je nakon začepljenja portalne vene jetre, a onda i moždanog udara. Šest mjeseci nakon uspješne transplantacije jetre u Turskoj, o bolesti, ipak, priča u prošlom vremenu:

“Ljekari su vidjeli u čemu je problem, moglo se vidjeti na snimcima, ali se ide samo do dijagnosticiranja stanja, jer nije tako razvijeno, sa živog donora nije razvijeno”.

On se zato sa Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu uputio u Tursku. U “Memorial bolnici” izvedena je jedna od najkomplikovanijih transplantacija jetre. A donor je bila osamnaestogodišnja kćerka:

“Ona je student. Nije tu bilo dileme, ona je sama odlučila i bila je vrlo nestrpljiva kada je sve to bilo, da li će je pozvati”, priča nam.

Za život, kaže, zahvaljuje Bogu, a onda jednom od vodećih svjetskih eksperata za transplantaciju. Jučer je doktor Polat izveo dvije operacije u Turskoj, danas je na konsultacijama sa pacijentima u Sarajevu. Nije spavao 24 sata, ali priča nam o svemu: “Za Fikreta ne bi bilo šanse da nismo transplantirali jetru. Tehički, njegov slučaj je bio težak”, kaže Kamil Yalcin Polat.

Već dvasedet godina transplantira organe u bolnici Memorijal. Bolnica je u posljednjih pet godina imala oko 500 transplantacija jetre. Ne radi se samo o odraslim pacijentima.

“Najmlađa beba imala je četiri mjeseca, imala je pet kila. Transplantirali smo joj 150 g jetre, veoma mali komad jetre smo koristili, imali smo odličan rezultat”.

Svoju šansu za život na hiruruškom stolu doktora Polata čeka još nekoliko pacijenata iz Sarajeva. U matičnoj zemljii transplantiraju se bubreg, jetra i rožnica. Jetra samo u Tuzli, uz superviziju hrvatskih ljekara.

Problem su , nerijetko liste čekanja. Preko dvije stotine pacijenata čeka na bubreg, a na jetru 14. Baza podataka o primaocima ljudskih organa u RS još ne postoji, kao ni registar davaoca koji za života daju pristanak o doniranju organa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.