Najpozitivnija priča u Sarajevu, ali i šire…

Vijesti 09. sep 201617:12 > 17:28
N1

Mustafa Mehić, dvadesetogodišnji je student pravnog fakulteta u Sarajevu. Slabovidna je osoba, ali to ga neće spriječiti da 18. septembra istrči sarajevski polumaraton.

Zajedno sa trenerom, Tomislavom Cvitanušićem, redovno trenira, a cilj ima je da Mustafa istrči svih 21 kilometar i tako postane prva osoba sa invaliditetom u regiji koja će učestvovati u polumaratonu.

Ja sam želio da treniram atletiku, ali bilo je problema po klubovima. Tomislav mi se javio sa prijedlogom da zajedno istrčimo polumaraton. Ja sam pristao i počeo sam da treniramo i za malo vremena postigli smo mnogo“, rekao je Mustafa.

Tomislav Cvitanušić, trener je trčanja. Do sada je istračao je na desetine maratona, popeo se na planinske vrhove visine i do 7000 metara, završio je Ironman triatlon, ali kaže da je ovo za njega najveće sportsko dostignuće.

Ovo je za mene, ne bih rekao najteže, ali najviše sam motiviran do sada, da Mustafa i ja zajedno trčimo sarajevski polumaraton. Definitivno moje najveće sportsko dostignuće“, ispričao je Cvitanušić.

Na pitanje koliko trenira i kako izgleda jedan trening, trener odgovara: “Treniramo nekih pet mjeseci, tri puta sedmično. Tokom sedmice radimo kraće i brže treninge, a vikendom trčimo duže dionice kako bi se spremiti za polumaraton koji je 21 kilometar trčanja, tako da ćemo mi ostaviti mnoge na sarajevskom polumaratonu.

Dok trče, Mustafa i Tomislav povezani su trakom od 70 cm, koja Mustafi služi kao orijentir na stazi.

“Kada sam saznao za Mustafu, pored svojih hobija i sporstkih dostignuća, bio mi je izazov. Hajde da uradimo nešto za druge i da pošaljemo poruku društvu da obrate pažnju na invalidna lica. Počeo sam se educirati. Trčao sam velike trke i tamo bude slijepih osoba koje trče sa svojim partnerom i oni imaju tu špagu koju nosimo kada trčimo i to nam pomaže u komunikaciji, a ja mu moram dati glasovnu informacije ako se nešto nalazi na stazi i ako treba nešto zaobići i preskočiti. Jako se lijepo slažemo, nismo imali ni jednu lošu situaciju. Bila je jedna situacija na Vrelu Bosne kada sam ja zanemario jednu neravninu, ali Mustafa ima fantastičan osjećaj za neravninu i on je to super amortizovao“, kazao je Cvitanušić.

Mustafa naglašava da mu je zadovoljstvo trenirati s Tomislavom.

Ja sam zadovoljan kako se on brzo uklopio trenirati samnom. Ipak ja sam slijep i to nije lako ali ja sam prezadovoljan.

Isto mišljenje s druge strane.

Ja se nekad zamislim poslije treninga, da takvu povećenost cilju, predanost, trud i to ne može proć, a da se ne vrati. Mustafina predanost treninzima je fascinantna, on mene fascinira i ja sam privilegovan da treniram s njim jer on će napraviti taj rezultat i on će bez problema istrčati polumaraton bez problema“, govori Tomislav.

Do polumaratona ostalo je još nekoliko dana, Mustafa kaže da je i više nego spreman da istrči dionicu dugu 21km.

Veoma sam zadovoljan, istrčali smo 18 km, nije bilo lako. Polumaraton je 21, a mi smo trčali 18. Razlika između 21 i 18 je tri tako da to neće biti problem. Ja sam prezadovoljan i spreman sam za 18. septembar.

Poslije polumaratona cilj je veći nivo.

Cilj mi je da ovo sve podignem na neki veći nivo, profesionalniji. Da se apsolutno i maksimalno posvetim ovome, ako ne u Tokiju onda 2024. godine

Pored sporta, voli i muziku. Snimio je pjesmu s Frenkieom.

Ja i Frenkie smo prijatelji izvan muzike. Poznajemo se već nekoliko godina. Meni je bila želja da snimim pjesmu sa reperom uz kojeg sam ja bukvalno odrastao, slušao sam kad su tek počinjali i slušao sam ih baš kao mali i želio sam da uradim pjesmu s njim. On je pristao, napisao, snimili smo i pjesma se jako dobro pokazala“, rekao je Mustafa.

Da bi uspjeli i došli do cilja potrebno je pobijediti sebe, kaže nam Tomislav. Ističe da je Mustafa primjer kako se voljom, trudom i zalaganjem može ostvariti svaki zacrtani cilj.

Meni je Mustafa rekao jednu rečenicu kada smo tek počeli trenirati. Ja sam njemu rekao, a šta misliš da mi trčimo polumaraton i bit ćeš uzor drugima, a on meni kaže: “Ja sam uvijek sanjao da budem uzor nekome”. Zbog te rečenice sam ja vrlo posvećen ovom našem radu posljednjih 5 mjeseci i želim da Mustafa bude uzor ne samo slijepim licima već svima da ne mogu da izađu i probaju, da porade na svom zdravlju. Ako Mustafa koji je slijep može da trči ne vidim razlog zašto drugi ne bi mogli.”

Za kraj razgovora Mustafa je poručio: “Ostajte istrajni i uporni u svojim snovima i trud će se uvijek isplatiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.