Ademaj: Elektronske zdravstvene kartice do kraja godine

N1

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj kazala je da će do kraja godine biti osigurane elektronske zdravstvene knjižice i čitači u svim ambulantama u kantonu.

Trenutna faza ovog projekta je, kako je navela ministrica, izvršavanje javnih nabavki kartica i čitača, nakon čega slijedi instaliranje i podjela kartica zdravstveno osiguranim osobama.

– Postoji 430.000 osoba koje su zdravstveno osigurane, ali planiramo štampati veći broj kartica da bi novoosigurane osobe već imali spremne kartice. Također planiramo nabaviti 360 čitača kartica za sve zdravstvene ambulante – pojasnila je.

Problem u realizaciji ovog projekta mogu predstavljati zdravstveno osigurane osobe koje u međuvremenu izmijene svoj status.

Dodala je da će kartice prvo dobiti “stabilno osigurane osobe”, odnosno oni kojima se u kontinuitetu uplaćuje zdravstveno osiguranje te da će važiti pet godina.

Zaključila je da će podaci biti obrađivani svaki dan, tako da osobe kojima ne bude uplaćeno zdravstveno osiguranje neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira na posjedovanje kartice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.