Donesena presuda: Bojanu Cvijanu 20 godina zatvora

Vijesti 14. sep 201609:34 > 12:02
N1

Danas je u Sudu BiH pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju izrečena prvostepena presuda u predmetu ''Bojan Cvijan i drugi'' - akcija kodnog naziva ''Lutka''.

Kako javlja reporterka N1 televizije, Milica Vučetić, Bojan Cvijan je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora.

Za 13 osuđenih osoba izrečeno je ukupno 101. godina i osam mjeseci zatvora.

Tri ranije optužene osobe su u potpunosti oslobođene, a radi se o Draganu Jevtoviću, Mehmedu Kajeviću i Benjaminu Haliloviću.

Ljubiša Lalović je osuđen na pet godina i 10 mjeseci, Muhamed Ramić 8 godina, Marko Krajišnik 18 godina, Dejan Vukosavljević 4 godine, Nermin Tahirović 3 godine, Elvira Kajević 2 godine, Azem Kajević 5 godina i 10 mjeseci, Elvis Zlatić 3 godine, Vladan Paradžina 8 godina, Dragan Obućina 8 godina, Anes Kurbegović 15 godina i Mladen Mičić 1 godina.

Davor Elez se nalazi u bjektstvu i za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

Advokatica odbrane, Vasvija Vidović je najavila žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je 2014. godine podiglo optužnicu protiv 32 osobe, a naveli su da se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u BiH u proteklih 20-ak godina.

Tužilaštvo je u optužnici osumnjičilo navedene za organizovani kriminal u vezi s više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i trasporta novca u višemilionskim iznosima, te pljačke, razbojništva, pranje novca i duga teška krivična djela.

U predmetu ”Bojan Cvijan i drugi” osim prvooptuženog Cvijana su: Marko Krajišnik, Ljubiša Lalović, Muhamed Ramić, Dejan Vukosavljević, Elvis Zlatić, Elvira Kajević, Mehmed Kajević, Benjamin Halilović, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Mladen Mičić, Dragan Jevtović, Azem Kajević, Nermin Tahirović, Vladan Parađina i Davor Elez.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.