Cestovna infrastruktura glavna tema sastanka lidera u FBiH

Vijesti 15. sep 201611:33 > 11:41
N1

Održan je sastanak u Predsjedništvu BiH kojem su prisustvovati lideri SDA, SBB-a, HDZ-a, premijer FBiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar finansija, ministar saobraćaja na državnoj i entitetskoj razini, kao i direktori i članovi uprava Autocesta, odnosno Cesta FBiH.

Glavna tema razgovora je bila izgradnja cestovne infrastrukture, a novinarima se obratio član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović.

Vrlo brzo ćemo imati jasno definisanu strategiju u vezi Koridora Vc i brzih cesta i da ćemo se vratiti standardima koji su narušeni u posljednjih 10 godina. Tražit ćemo preko resornih ministarstava i institucija kvalitetne izvore finansijskih sredstava, kako bi se sve moglo vratiti. Akcizni segment je veoma bitan jer kroz akcize moramo osigurati dovoljno novca da bi se sve skupa moglo pratiti“, kazao je Dragan Čović nakon sastanka.

U idućih mjesec dana bit će riješene sve nesuglasice, dodao je Čović.

Nakon današnjeg sastanka, na kojem je vladalo međusobno uvažavanje iako smo govorili na drugačiji način, mislim da smo na pravom putu da u idućih 5-6 godina završimo glavninu Koridora Vc i brzih cesta kako bi BiH imala modernu infrastrukturu.”

On je kazao da se na današnjem sastanku nisu dotakli Jadransko jonskog koridora zbog manjka vremena.

Vrlo brzo ćemo otvoriti razgovore o tome s Republikom Hrvatskom. Jedno čvorište je u Crnoj Gori, a nadam se da bi drugo moglo biti u BiH.

Finansiranje izgradnje cestovne infrastrukture nema proročuna, kazao je Čović, te da će finansiranje izgradnje pratiti svjetske institucije, strani investitori, a treći dio će biti obezbjeđen kroz akcize.

Na pitanje šta je sa Zakonom o igrama na sreću koji bi se danas trebao naći na dnevnom redu Federalnog parlamenta, Čović je kazao da se oko toga nema šta rješavati.

Dugo sam šutio na optužbe. Ministrica Miličević je pripremila prijedlog izmjena i dopuna na zakon kako sam govorio ranije, a to je da slijepo slijedimo evropske standarde. Prepišimo ono što rade mnogo mudrije zemlje od nas kao što su Austrija ili Njemačka…”, rekao je Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.