Nasilje nikad ne počinje tako da muž premlati ženu odmah

Vijesti 16. sep 201609:28 > 09:33
N1

Fondacija "Udružene žene" povodom 20 godina postojanja sinoć je organizovala donatorsko veče za formiranje Fonda za ekonomsko osnaživanje žena koje su preživjele nasilje.

Na koji način društvo može biti podrška ovim ženama i koliko im to znači, u Novi dan se javila reporterka N1 Milena Mitrović koja je razgovarala sa Goricom Ivić iz Fondacije Udružene žene.

Nasilje se može prijaviti pozivom policiji i putem SOS telefona 1264 za RS i 1265 za FBiH. Osoba koja je izložena nasilju ima pravo na pravnu, zdrastvenu, socijalnu zaštitu, ali i smještaj u sigurnoj kući.

Prvi korak za ženu žrtvu nasilja jeste prijavljivanje nasilja koja nakon toga ulazi u sistem zaštite. Veoma je bitno da se nasilje prijavi policiji. Često žene traže druge načine zaštite i ne žele da zovu policiju zbog ‘sramote’, tradicionalnog društva. Mi apelujemo da se prijavi policiji i ako postoje povrede da se uzme zapisnik. Ako žena nema izbora, postoji sklonište za žene i djecu na svim teritorijama BiH. Zbog ekonomske situacije se dešava da se vrate u nasilnu zajednicu jer nemaju izbora. Kada dugo godina živi u nasilnoj zajednici, žena ostane bez samopuzdanja, zaposlenja“, komentarisala je Ivić.

O Fondu za ekonomsko osnaživanje žena koje su preživjele nasilje je kazala: “Fondacija Udružene žene postoji od 1996. godine i tada se nasilje nije tretiralo kao krivično djelo, nije ga mogla ni prijaviti, tako da u odnosu na taj period, desilo se dosta toga i radeći sa žrtvama nasilja primijetili smo da žene koje su ekonomski snažne ne moraju toliko da trpe nasilje. To je važna karika kojoj svi treba da se posvetimo. U tom smislu Fondacija je povodom 20 godina obilježavanja rada organizovala donatorsko veče za Fond za ekonomsko osnaživanje žena koji je osmišljen da bude na usluzi onima kojima je najpotrebnije. Prodavali smo karte u iznosu od 20, 30, 50 i 100 KM i dosta se institucija i organizacija odazvalo i pojedinaca i pojedinki koji prate naš rad, ali to je početak i nastavljamo dalje“.

Na pitanje da li je ekonomski momenat jedini razlog da se žena žrtva nasilja vrati mužu je odgovorila: “Nasilje koje se dugo vremena dešava je kompleksan motiv. Ekonomski motiv jeste značajan, ali nije najznačajniji. Teško je izaći iz kruga nasilja. Nasilje nikad ne počinje tako da muž premlati ženu odmah, često se dešava samo psihičko, ekonomsko nasilje, ili je ošamari pa kaže da neće više. Puno je razloga zbog kojih neko ostaje ili ne ostaje u nasilnoj zajednici. Nasilje ne smije da postoji“.

O sigurnoj kući je kazala: “U sigurnoj kući se one oporavljaju i fizički i psihički, dok psihički dugo traje. Žene tu mogu boraviti do šest mjeseci, a ako ne postoji izlazna strategija, onda i duže. Žena kada izađe iz sigurne kuće ponekad treba prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju obrazovanja, stan, opremanje stana, često su bez garderobe, zaposlenja, jednostavno im je potreban novi život tako da u tim situacijama će im ovaj Fond služiti da se osmamostale i započnu novi život“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.