Cazinski Nadrealisti 23 godine plijene simpatije BiH i šire

Vijesti 18. sep 201616:24 > 19:52
N1

Da u teškim vremenima nastaje najbolji humor, dokaz su grupa Cazinjana koji su i tokom rata našli načina da nas nasmiju. Planirali su snimiti jednu emisiju novogodišnjeg programa davne 1993. godine, međutim, snimljeno je stotine sadržaja i neplaniraju stati. U narodu su ih prozvali Cazinski Nadrealisti.

Od ratne 93. godine grupa Cazinjana krajiškim humorom kritikuje opšte stanje i anomalije bh. društva. Mnogi ih porede sa Nadrealistima.

“Nadrealisti su profesionalci i bili su moji idoli. Uvijek su bili među prva tri mjesta u BiH – pet mjesta prazno pa onda možda mi. Dakle, nismo kopija Nadrealista samo ovo je samo naš krajiški duh kojim smo pokazali da i u ratu u najvećim stradanjima volimo humor”, govori glumac Amir Škrgić.

Počeli su sa novogodišnjim programom RTV Cazin sa namjerom da zabave lokalno stanovništvo. S obzirom da sve zemlje u regionu imaju iste ili slične probleme, njihov humor nije zaživio samo u Bosni i Hercegovini već i u susjednim državama.

“Ova uloga popa personificira današnje političare. Ja sam sve i svašta u svom selu, ja se pitam za sve i ovo je možda najslikovitiji prikaz društva u kojem živimo. Napravili smo i jedan kviz ‘Hoćemo li mu halaliti’ o privredniku Rahmanu. To je takođe jedan cinizam i sarkazam prema današnjem društvu. Imamo 4-5 sadržaja koji su dobro odjeknuli, ima par sinhornizacija i parodija. Ukupno je 10 sadržaja sa kojima se nikad ne bismo postidjeli. Bilo je ponuda da Latinicu emitujemo na hrvatskoj TV ali tehnički nismo bili kvalitetni i do toga nije došlo”, komentariše Kenan Alagić, direktor RTV Cazin.

Za političare kažu da su debelokožci i da se ne osvrću na njihove kritike. Na osjetljivost naišli su u vjerskim zajednicama.

“Prvi put kada smo snimali tu emisiju Oždrlje u zamišljenom selu, ja sam glumio hodžu u tom selu. Ta uloga je bila najviše zapažena a i to je bilo prvi put da je u programu naše televizije neko glumio hodžu i inače niko prije u BiH nije na taj način glumio hodžu. Nisu bile prevelike kritike ali bilo je hodža koji su se ljutili što smo neke šale radili na njihov račun”, rekao je Meho Salkić sa TV Cazin.

Ne pišu tekstove i scenarije. Emisije nastaju sponatno na terenu i već 23 godine plijene simpatije širom regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.