Ukoliko želimo u EU moramo konačno prihvatiti suživot

Vijesti 20. sep 201616:47 > 16:50
N1

BiH je načinila važan korak na putu ka Evropskoj uniji. Naša aplikacija za članstvo dobila je zeleno svjetlo na današnjem sastanku Vijeća za opće poslove EU.

Formalno je zatraženo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo. To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja na koja treba dati odgovor.
 


Evropski put BiH nije išao tako brz, ali smo napokon dobili pohvale iz Brisela. Konačno su i domaći političari ispoštovali sve uvjete Unije, i to, za bh. prilike, ekspresnih 18 mjeseci.

Nakon prihvatanja aplikacije za članstvo, do polovine novembra, Evropska komisija trebalo bi da Sarajevu dostavi Upitnik sa hiljadama pitanja – koje se odnose na statističke podatke o zemlji, od igle do lokomotive. U Vijeću ministara BiH uvjeravaju da su već spremni da odgovaraju. Usvojena je jedinstvena metodologija za obradu podataka, informacijski sistem… Međutim, ništa od toga neće biti ako se u punoj snazi ne pokaže usvojeni mehanizam koordinacije. Sve razine vlasti moraju govoriti kao u jedan glas kao savršeno uštimani orkestar. No, do sada, niti jedno tijelo predviđeno mehanizmom nije se nijednom sastalo, niti su imenovani svi članovi. Denis Zvizdić uvjerava da su pripreme, i na tom polju, u punom jeku…

Opširnije u prilogu Borisa Breze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.