Halilović za N1: Ja sam posljednji čovjek koji želi rat

Vijesti 20. sep 201618:55 > 18:59
N1

Bivši komandant Armije RBiH i lider stranke BPS, Sefer Halilović, je za N1 komentarisao svoje izjave od jučer i reakcije koje su pristigle iz Beograda.

“Ja sam rekao da ukoliko dođe do referenduma, oni na taj način stavljaju van snage Dejtonski ustav i tada ne vrijedi Dejtonski Ustav nego Ustav BiH. Oni koji raspakuju Dejton su odgovorni za to što se može desiti nakon toga.

Kazao je da je on posljednji čovjek koji želi rat.

Ja sam posljednji čovjek u BiH koji želi rat, ja samo upozoravam na posljedice koje mogu nastupiti jer otpakivanjem Dejtonskog sporazuma i nepoštivanjem BiH kao države i Ustavnog suda – jednoga dana mora stati“.

Dodao je da on nije prijetio, nego upozoravao.

Ja sam samo upozorio jer je on najavio referendum o otcjepljenju, a ja sam rekao da to znači rat. Ja mnogo bolje znam šta je rat od Milorada Dodika. On je švercer koji je prodavao cigarete u ratu i vrijeme je da se zna ko je ko i ko može govoriti o miru. O miru ne mogu govoriti vikend četnici, četničke vojvode, ratni profiteri. Mi ne želimo rat“.

Na pitanje da li smatra da bi građani u BiH bili spremi ratovati, kazao je:

Mislim da niko razuman ne želi rat, previše je retorike ali rat provociraju oni koji prizivaju referendum i govore o otcjepljenju. Rat provociraju oni koji ne poštuju odluke države“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.