Analitičar o Halilovićevom govoru: Novi sukobi nisu mogući

N1

Gostujući sinoć na Televiziji TV1, nekadašnji general Armije BiH i predsjednik BPS-a Sefer Halilović, rekao je da ako se u Republici Srpskoj održi referendum, od toga dana neće postojati dejtonska BiH i da bi na taj način se vratio Ustav Republike BiH.

On je rekao da bi u slučaju sukoba Republika Srpska mogla da se održi 10-15 dana. Ova Halilovićeva izjava izazvala je brojne reakcije u zemlji i regionu, a analitičari kažu, radi se o predizbornom triku, te dodaju sukobi na ovim prostorima nisu mogući.

Ovako je sinoć govorio nekadašnji komandant Armije RBiH. I ovo mu nije prvi put. Svojevremeno je na istom mjestu poručio istom čovjeku, Miloradu Dodiku, da će, ukoliko nastavi priču o otcjepljenju RS-a, sa njim završiti po kratkom postupku.

Na ovakve izjave Halilovića, pristigle su reakcije. Prvoprozvani, predsjednik RS kaže da je izjava došla od propalog generala, koga više ne vole ni Bošnjaci.

“Halilović je prazna mješina koja puca u prazno! To je još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala koji nije odgovarao ni Bošnjacima u BiH, a koji bi opet da ratuje”, kazao je Dodik.

Zabrinuti su i u susjednoj Srbiji. Premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je u Njujorku, ne isključuje mogućnost da se vrati u zemlju ukoliko situacija bude nalagala. Šef diplomatije Srbije Ivica Dačič Halilovićeve navode smatra najvećom prijetnjom po mir i stabilnost u regionu

“Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, on je nezvanični portparol Bakira Izetbegovića. Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na procijeni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani”, tvrdi Dačić.

Međutim, analitičari navode da ovakva retorika, poput Halilovićeve ide uz predizbornu kampanju. Do sukoba, smatra vojni analitičar Đuro Kozar neće doći, jer niko nema snagu za tako nešto u BiH.

“Neki lideri žele jeftino da prikupe političke poene plašeći narod ratom i govore da će oni ako nešto bude negativno za njih ući u neke sukobe. Mnogi pitaju šta će biti nakon 25. septembra. Pa biće 26”, ističe Đuro Kozar, vojno-politički analitičar.

Sefer Halilović je nekadašnji načelnik Glavnog štaba Armije RBiH. Nakon rata je penzionisan. Haški sud je 2001. podigao protiv njega optužnicu za zločine nad Hrvatima koje su počinili pripadnici Armije RBiH na području Grabovice. 2005. je oslobođen svih optužbi. U politici je dugo, a na prošlim izborima bio je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i dobio podršku blizu 61. 000 glasova. Govorio je da je nad njim tokom rata pokušavan atentat kako bi bio ućutkan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.