Sadiković: U svijetu su odluke Ustavnog suda sveto slovo

Vijesti 24. sep 201610:50 > 11:04
N1

O aktuelnom referendumu u RS-u i njegovoj neustavnosti za N1 je govorio profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu dr. pravnih nauka Ćazim Sadiković.

U svijetu su odluke Ustavnog suda sveto slovo. Kada se pokrene neka inicijativa, samo se gleda šta će odlučiti Ustavni sud. Kada se donese odluka o tome nema diskusije, ali to je u sređenim državama, a ne u državama koje su u implementaciji mira kakva je BiH“, rekao je dr. Sadiković.

On smatra da do sada niko, ni u našoj, evropskoj i svjetskoj javnosti nije povezao pitanje referenduma i genocida.

Da li je poslije genocida to humano i ljudski? Poslije tog genocida je jedna grupa nestala, ona koja je protiv referenduma“, kazao je dr. Sadiković.

Profesor smatra da je Evropska zajednica i ouči prošlog rata znala da mi nemamo sređenu vlast i armiju.

Došlo je do neiskusne demokratije, gdje rukovodioci nisu u stanju da vladaju elementima moderne države kakva vlada u svijetu. Poslije 6. aprila 1992. godine je došlo do invazije na BiH, a ona je bila pretpostavka genocida jer nije bilo moguće napraviti osvajanje, a da se ne uklone oni koji su protiv rata.”

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, zašto ne i sada?

1993. godine je raspisan referendum od istih snaga koji je bio vanustavan, vaninstitucionalnih okvira BiH, podsjetio je Sadiković.

BiH je izopćena iz pravnog sistema i do danas nije vraćena. To je tragična situacija za državu i njen narod. Kada se zna da je bio genocid, postavlja se pitanje kakvog smisla ima genocid i referendum. Šta znači referendum tamo gdje su putem ubijanja ili deportacije uklonjeni ljudi? Svaki čestit čovjek bi trebao apstinirati i ne pojaviti se na takvom divljem referendumu. Mislim da je mnogo takvih ljudi.”

Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po Ustavu BiH između dva entiteta ili između Bosne i Hercegovine i entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine.

Građani nisu zainteresovani za referendum. Prema anketama koje je pravila N1 televizija građane više ih brinu male plate i penzije i loš standard života.

Profesor Sadiković je prokomentarisao činjenicu da član predsjedništva BiH, Mladen Ivani, unatoč protuustavnosti referenduma, ipak izlazi na referendum.

On onda nije za tu funkciju. Ne bi trebao biti član Predsjedništva. Država predstavlja cjelinu i ideal kome treba težiti. To je svugdje u svijetu. Sve druge institucije su unutrašnji organi BiH. Organ koji je dio unutrašnje strukture nametnuo se cijeloj državi. To je država dopustila da se to desi”, rekao je Sadiković.

Ipak on je mišljenja da je ovakva BiH napravljena po želji međunarodne zajednice.

Naš sistem ne postoji nigdje drugo u svijetu. Da bi ovo pretvorili u demorkatski normalan sistem morali bi izmisliti nešto novo, pa krenuti od Aristotela“, smatra profesor koji je gostovanje u jutarnjem programu N1 televizije završio riječima:

Zlo se ne isplati na duge staze.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.