Lazović: Dodik se doveo u poziciju iz koje nema povratka

Vijesti 24. sep 201611:13 > 11:31
N1

1992. godine u BiH održan je referendum, nakon kojeg je počela agresija na BiH. Sutra ponovo imamo referendum i s razlogom se građanima diže kosa na glavi pomenom istog

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH i Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke su o ovim temama govorili u jutarnjem programu N1 televizije.

Dodik je svjestan da raspakuje Dejtonski sporazum zbog čega može doći do implikacija po RS. Sebe dovodi u situaciju iz koje nema povratka. Mislim da će svi ovi potezi donijeti sankcije“, rekao je za Miro Lazović.

Aleksandar Žolja smatra da je kod građana RS-a proradio inat zbog preglasavanja koje je opasno po BiH.

Građani će iz inata izaći na referendum i to je ono što je Dodik i htio, da svu pažnju javnosti prebaci na to. U predizbornoj kampanji nemamo priču od prije mjesec dana, vezano za afere, korupciju, banke itd.

Žolja smatra kako je potrebno pronaći elemente gdje niko neće biti preglasan, ne samo u Ustavnom sudu BiH, te se baviti bitnim stvarima.

N1

Sjetimo se i kako se hrvatski narod osjećao preglasanim. Treba izbjeći i mogućnost blokade jedni drugih. Ako se bavimo simboličnim stvarima, prolazi nam život jer vlasti nemaju odgovor na bitne životne stvari. Nisam se osjećao sigurnim kada sam vidio duge cijevi kod policajaca na ulicama Banjaluke.”

Miro Lazović je Dodika opisao kao političara koji ima veliku energiju i političke motive koji su okrenuti u suprotnom smjeru.

Da je usmjerio energiju u pravom smjeru bio bi politički lider. Ovako će zavrsiti slično kao Milosevćc. Ne u Hagu, ali će sići s političke scene uz osude zvanične srpske politike i građana. Ovakvom politikom cijeli srpski narod i politiku dovodi do potpunog gubitnika“, smatra Lazović koji je dodao da Mladen Ivanić pokušava glumiti Dodika.

Ivanić je blijeda kopija Dodika. Bolje bi mu bilo da je ostao na političkoj poziciji s kojom je ušao u Predsjedništvo. Ivanića smo shvatali kao diplomatu, kao čovjeka koji razmišlja svojom glavom, ali je pao pod Dodikov utjecaj. Saopćenje iz Predsjedništva BiH da će on izaći na referendum ga diskredituje kao člana Predsjedništva i više neće biti ozbiljno shvaćen“, rekao je Lazović.

On je kazao da je pitanjem referenduma BiH ušla u pravnu regulativu na način da je to tačka od koje treba krenuti odgovorno ponašanje svih institucfija zaduženih za čuvanje ustavnog poretka.

N1

Ako prođe bez sankcija Dodik će izaći kao neko ko se usprotstavio Međunarodnoj zajednici, BiH i Ustavnom sudu BiH. Ako se ne poštuje Ustavni sud onda dolazi vrijeme anarhije gdje će se svi političari moći suprotstavljati odlukama tog suda.”

Član 239. Krivičnog zakona govori o svima koji ne poštuju odluke Ustavnog suda.

Tužilaštvo mora pokrenuti krivične prijae ili istražne radnje prema svima koji nisu poštovali odluke Ustavnog suda BiH. Sve državne institucije se moraju staviti u funkciju odbrane ustavnog poretka BiH“, kazao je Lazović.

Žolja je istakao da se političari u RS-u vode motivom da ‘neće dobiti izbore ako dovoljno ne ‘srbuju’.

Mi imamo tradiciju nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH“.

Oba gosta N1 televizije su izrazil nadu da će sve proći bez ikakvih incidenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.