Otvara se Pravoslavno obdanište u Istočnom Sarajevu

N1

Prema najavama lokalnih vlasti, u Istočnom Novom Sarajevu, narednog mjeseca biće otvoreno pravoslavno obdanište "Sveti patrijath Pavle." Istražili smo koliko se ovakvo obdanište razlikuje od običnih, te da li je otvoreno za djecu drugih vjeroispovijesti.

Istočno Sarajevo uskoro će dobiti pravoslavno obdanište. Tako je odlučila Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo. Postavlja se pitanje: jesu li sva djeca, bez obzira na vjeroispovijest, dobrodošla u ovo obdanište?

Ni u kom drugom dijelu organizovanja, ni u kom drugom načinu odgoja predškolske djece, neće se razlikovati od drugih obdaništa. S tim što se, naravno, jedan biti jedan dio koji će se odnositi na obrazovanje po pravoslavnim principima i načelima. Ali, na kraju, pravoslavlje propagira ono što su osnovna ljudska načela i principi, tako da neće tu biti nikakve razlike“, kazao je Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Odbornici opozicionog SDS-a nisu prisustvovali sjednici na kojoj je donesena ova odluka. O otvaranju pravoslavnog obdaništa kažu: “Ovo je sve jedan predizborni trik načelnika. Ovo je jedina investicija koju je načelnik napravio za četiri godine. I nemojte da to iko ozbiljno shvati. Najvažnije je bilo da se to tako nazove, da načelnik pokaže da je veliki Srbin“, smatra Slavko Tošović (SDS).

Iz Mitropolije dabrobosanske, koja je suosnivač obdaništa, nisu odgovarali na naše pozive.

Prema riječima načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo, narednog mjeseca, ova zgrada primiće prvu grupu djece. Još jedno ovakvo obdanište postoji i Banjaluci, a ovo je prvo u ovom dijelu države.

Ostaje još da vidimo koliko će to biti obrazovna, a koliko vjerska ustanova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.